MOĆNA BILJKA

Zdravlje je crne boje: Za šta je sve dobra crna zova

Crna zova je eliksir zdravlja i vitalnosti celog organizma

Fitnes & Nutricija
10:56h Autor:
Zdravlje je crne boje: Za šta je sve dobra crna zova
Foto: Shutterstock

Neki izvori ukazuju da je crnu zovu koristio još pećinski čovek i da je bila među najomiljenijim biljkama kod drevnih Egipćana. Hipokrat ovu biljku naziva "kovčegom zdravlja", zbog svojih lekovitih svojstava i jer se koristila kao lek za veliki dijapazon bolesti.

Crna zova (lat. Sambucus nigra) je biljka čije je primarno stanište na tlu Evrope, Afrike i u jugozapadnoj Aziji, ali se prenela i u Ameriku (zapadni deo Severne Amerike). Pored naziva crna zova, ovu biljku još susrećemo i pod imenom evropska zova ili evropska crna zova.

Jaka prehlada, grip i kašalj

Borba protiv prehlade, gripa i propratnih simptima, kao što je kašalj, su bolesti kod kojih se crna zova najviše primenjuje. Čaj crne zove je i odličan način zaštite od gripa u zimskim mesecima, tokom trajanja epidemije ili ukoliko putujete u područja gde vlada epidemija.

Crna zova u sebi sadži jedinjenja koja se zovu antocijanidini (antocijani) koja, osim što joj daju boju, stimulišu i jačaju imunitet i odbrambene sposobnosti organizma.

Nekoliko studija je naučno dokazalo da aktivne materije koje se nalaze u crnoj zovi ublažavaju i eliminišu simptome prehlade i gripa.

Za razliku od lekova protiv gripa, čaj crne zove ne izaziva propratne, neželjene efekte, kao što su pospanost i letargija.

Čaj se pravi isključivo od osušenog cveta i bobica. U čajniku zagrejte vodu do ključanja. U šolju (200 ml) stavite 1 supenu kašiku osušene crne zove, prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta, kako bi cvet i bobice otpustile svoje lekovite sastojke. Nakon toga procedite čaj, zasladite po ukusu i pijte dok je još topao.

crna zova
foto: Shutterstock

Domaći sirup od crne zove

Tokom zimskih meseci, kada su prehlade i epidemije gripa neizbežne, jedna od mogućnosti da se zaštitite je domaći sirup od crne zove.

Sastojci:

  • tri i po šolje hladne vode
  • dve šolje crne zove (bobica)
  • kašika svežeg ili suvog seckanog korena đumbira
  • kašičica cimeta u prahu ili štapić cimeta
  • šolja meda

Priprema:

U šerpu sipati vodu, crnu zovu, đimbir i cimet. Zagrevati sve do ključanja, a potom smanjiti toplotu i krčkati nekih 40-ak minuta, tj. dok se tečnost ne smanji na polovinu od početne. Skloniti mešavinu sa šporeta, izgnječiti bobice, procediti, a potom dodati med i dobro izmešati. Sipati u staklenu posudu, zatvoriti i konzumirati dva puta dnevno po jednu supenu kašiku.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs