prijatelj vašeg organizma

Pojedite svaki dan jedan avokado i organizam će vam biti zahvalan! Evo 10 fantastičnih razloga zašto!

S obzirom na sve zdravstvene prednosti avokada, lekari širom sveta preporučuju njegovo konzumiranje na dnevnom nivou. Počnite već danas i bićete oduševljeni!

Fitnes & Nutricija
Autor:
Pojedite svaki dan jedan avokado i organizam će vam biti zahvalan! Evo 10 fantastičnih razloga zašto!
Foto: Profimedia

Puno je razloga zašto treba voleti avokado. On je jedna od najboljih namirnica koju možete jesti u poslednje vreme. Prepun je dobrih masnoća i brine se o vašem celom organizmu.

Takođe, avokado može lako postati dobar dodatak vašem doručku, ručku, užini i večeri. S obzirom na sve zdravstvene prednosti avokada, lekari širom sveta preporučuju njegovo konzumiranje na dnevnom nivou.

Evo kako jedan avokado dnevno pospešuje zdravlje, i kako da se do maksimuma iskoriste sve njegove blagodeti:

Gubljenje težine

Avokado je sjajan način za gubljenje kilograma. Nemojte da vas zavara njegov sadržaj masnoća jer oni obezbeđuju vašem organizmu samo dobre, zdrave masnoće. Oni ubrzavaju metabolizam i pomažu kod gubljenja viška kilograma.

Prema brojnim studijama, konzumiranje polovine jednog avokada dnevno potiskuje nalete gladi i do 5 sati nakon jela.

Regulisanje krvnog pritiska

S obirom na to da je avokado pun kalcijuma, to mu omogućuje da dovede krvni pritisak u savršenu ravnotežu. Kalcijum je inače zadužen za eliminisanje viška natrijuma iz organizma.

Upravo zbog toga avokado može da pročisti vaše krvne sudove i da idealno izbalansira krvni pritisak.

Poboljšava vid

Avokado je prepun dve vrste esencijalnih karotenoida: luteina i zeaksantina. Ove dve materije drastično poboljšavaju vid kod osoba koji redovno konzumiraju avokado. Treba još znati da avokado ima najveći procenat ovih materija od svih namirnica iz prirode.

Kontroliše nivo holesterola

Kao što smo već napomenuli, avokado je pun zdravih masti koje služe za regulisanje nivoa holesterola u organizmu. Prema brojnim studijama, avokado je odličan za snižavanje lošeg, odnosno LDL holesterola.

Prevencija dijabetesa

Još jedna sjajna prednost konzumiranja jednog avokada dnevno je ta što vas štiti od dijabetesa. Istraživači su potvrdili putem brojnih studija da jedan avokado dnevno besprekorno uspostavlja ravnotežu između insulina i šećera u krvi.

Pomaže u trudnoći

Ako do sada niste znali, avokado praktikuje svoju magiju i na trudnicama. S obzirom na to da je avokadi prepun vitamina B6 i C, folata i kalijuma, avokado neguje fetus i majku u isto vreme.

Korisno znati: Kada je trudnoća visokorizična?

foto: Profimedia

Još jedna velika prednost unošenja avokada tokom trudnoće je njegova sposobnost da suzbije jutarnje mučnine.

Jačanje kostiju

Kao rezultat bogatog sadržaja vitamina K, avokado može da zgusne strukturu kostiju i da spreči njihovu lomljivost. Pored toga, avokado je prepun vitamina D i kalcijuma, koji su ključni za pravilan razvoj i otpornost kostiju.

Hranjenje tela nutrijentima

Kada osetite da vam dijeta ne ide od ruke, pokušajte da jedete avokado. Obogaćen mineralima i vitaminima koji održavaju telo zadovoljnim i zdravim, potrebna je samo jedna porcija avokada da bi se dobio željeni nivo hranljivih materija. Da budemo konkretni, avokado dnevno će vam obezbediti sledeću vrednost: 39% vitamina K, 21% kalijuma, 25% vitamina C i 30% folata.

Izgradnja hranljivih sastojaka u telu

Za razliku od drugih namirnica, avokado ne samo da obezbeđuje mnogo hranljivih sastojaka, već pomaže i telu da ih apsorbuje i skladišti pravilno.

"Masnoća" koja snižava rizik od bolesti srca za 48%: Što pre neka postane deo vaše ishrane!

foto: Shutterstock

Ponekad, naš probavni sistem može "isprati" važne hranljive materije, zbog nepravilne apsorpcije. Ovo je mesto gde avokado efikasno pomaže u očuvanju tih hranljivih materija. Kao rezultat, vaše telo će imati više hranljivih materija koje će koristiti kada je to potrebno, kao što su alfa i beta karoten, lutein i likopen.

Unošenje zdravih masti

Zdrave masti su ključne ako želite da održite savršenu sinergiju tela i uma. Avokado je jedna od namirnica koja je bogata zdravim mastima, koje uglavnom pomažu u sprečavanju kardiovaskularnih problema, moždanog udara i povišenog nivoa LDL holesterola.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs