Kad proslavite magični četrdeseti rođendan, neki procesi u vašem telu zahtevaju više pažnje, a najviše treba paziti na unos hrane koja će osigurati sve potrebne hranljive materije i antioksidanse kako bi telo što bolje funkcioniralo.
Za početak, treba unositi što više ljubičaste hrane poput patlidžana, borovnica, šljiva, grožđa i cvekle. Naime, oni su puni antioksidansa, naročito antocijanina koji redukuje upalne procese za više od četvrtine.
OVDE pročitajte koja četiri napitka štite srce.
![](/slika-850x556/borovnice-1377882738-12062.jpg)
Obavezan deo vaše ishrane trebalo bi da budu semenke lana i susam koji spadaju među najjače antioksidanse. Mlevene semenke dodajte u žitarice, jogurt ili razna kuvana jela i vaše telo će vam biti zahvalno.
OVDE pročitajte zašto je ponekad dobro jesti zamrznutu hranu.
![](/slika-850x556/jogurt-1376920226-11060.jpg)
Ako vas pobedi glad, morate uvek pri ruci imati badem, jer u četrdesetima pada nivo leptina, hormona sitosti, pa nije čudo da baš u tim godinama počnete da dobijate kilograme. Stoga, kad ste gladni uzmite pola šoljice badema i glad će nestati.