Šoljica jogurta dnevno osim što snižava krvni pritisak, jača imunitet i štiti od šećerne bolesti, pokazala je studija britanskog Univerziteta Kembridž.
Redovno jedenje niskomasnog jogurta smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 28 odsto. Podjednako delovanje ima i nemasni sir koji taj rizik smanjuje za 24 odsto, otkrili su naučnici koji su analizirali podatke 11-godišnje studije koja je sprovedena na 30.000 ljudi.
![](/slika-400x262/devojka-1385486448-20696.jpg)
Svake nedelje trebalo bi da pojedete od 500 do 625 grama jogurta, ali preporučuje se da izbegavate voćne, jer sadrže previše šećera. Ovaj probiotik obiluje kalcijumom, magnezijumom, vitaminom D i K kao i dobrim bakterijama. Upravo te bakterije smanjuju rizik od upale i sprečavaju nagli rast šećera u krvi, piše Forbs.
- Istraživanje je ponovo potvrdilo da određena hrana pomaže u prevenciji od dijabetesa tipa 2. Osim o štetnoj hrani, trebalo bi da se o tome češće govori kako bi ljudi znali da imaju zdravu opciju - objasnila je voditelj istraživanja doktor Nita Foruhi.
A o pozitivnim dejstvima jogurta u borbi protiv depresije saznajte OVDE.