U današnje vreme ljudi sve češće umiru od posledica začepljenih arterija krvnih sudova oko srca, kojima pridonose kalcijum, plak i masnoće.
"Nema čarobne hrane koja će očistiti nagomilani plak u arterijama", kaže dr. Florian Rader, kardiolog u Institutu za srce Smidt u Medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Anđelesu i dodao:
"Dobre navike mogu usporiti taj proces, a održavanje zdrave kilaže i zdrava ishrana su faktori na koje ljudi mogu uticati.
Mleko s omega 3
Omega-3 masne kiseline čuvaju elastičnost krvnih sudova - naročito se to odnosi na dokozaheksaensku kiselinu (DHA). A to je veoma važno s obzirom na to da se arterije s godinama stvrdnjavaju i ograničavaju protok krvi.
U namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama spadaju morski plodovi, mleko i jaja s DHA obogaćenim sastojcima.
Riba
Reč je o namirnici koja je prepuna omega 3 masnim kiselinama koja čuva rad mozga i srca.
"Istraživanja su povezala upale u telu s brojnim hroničnim bolestima i stanjima", kaže dr. Rader.
"Konzumiranjem masne ribe, kao što su losos i skuša, dobijajte svu potrebnu količinu omega-3, pa pokušajte pojesti barem dva puta nedeljno, dodaje Taub-Dix.
Ove namirnice čuvaju jetru, a ove je uništavaju!
Pistaći
Svi orašasti plodovi su bogati zdravim masnoćama, ali pistacije sadrže dodatni bonus za zdravlje.
"Bogate su supstancom koja se zove sterol, a koja pomaže u snižavanju holesterola", kaže doktorka Karen Ansel.
Brokoli
Brokoli je povrće bogato sulforafanom, antioksidansom koji smanjuje nivo citokina, koji pokreće upalne procese u organizmu.
Naučnici ističu da brokol poboljšava kardiovaskularno zdravlje, najviše zbog sulforafana, koji pročišćava arterije od masnoća.
Vraćaju estrogen u ravnotežu: Ove namirnice svaka žena u menopauzi treba da jede!
Krompir
Reč je o namirnici koja je dobra za zdravlje, bogata kalijumom i vlaknima.
Ali, nemojte preterivati sa konzumiranjem krompira.
Čokolada
Kakao zrna sadrže flavanolim- biljne spojeve koji imaju antioksidativna svojstva i odlična su za srce.
Istraživanje o čokoladi iz 2017. godine, objavljeno u časopisu Nutrients, pokazalo je da su ljudi koji su redovno, ali umereno, konzumirali čokoladu bili izloženi manjem riziku od srčanog udara. Nutricionisti posebno preporučuju tamnu čokoladu s barem 70 posto kakaa.
4 namirnice koje čuvaju srce i pluća: Namažite svinjsku mast na hleb i ne brinite za zdravlje!