Moćni lek za različita stanja

8 tegoba - jedno rešenje: Zašto pred spavanje treba pojesti kašiku meda!

Prirodni lek koji, ako vam ne pomogne (što je retko), neće ni da vam naškodi

Lepi & Zdravi
Autor:
8 tegoba - jedno rešenje: Zašto pred spavanje treba pojesti kašiku meda!
Foto: Shutterstock

Većina ljudi svesna je koliko je med dobar za čoveka, od imuniteta doizgleda i kvaliteta kože, pa sve do lepšeg ukusa hrane i napitaka.

Uglavnom smo čitali kako je dobro ujutro rastvoriti kašiku meda u čaši tople vode, a znate li šta se dešava kad pred spavanje pojedete jednu kašiku meda? Važno je da znate!

1. Lakši i lepši san

Med sadrži triptofan, hormon koji pomaže da se opustimo i telu šalje signal da je vreme za spavanje. Našem telu je ova supstanca neophodna, ali je organizam ne proizvodi samostalno, pa treba da je dodatno unosimo kroz namirnice poput meda.

Ako se nekad budite usred noći, to je zato što je mozgu za kontinuiran san neophodan glikogen, a ako ga nema, mozak šalje signal adrenalnim žlezdama da luče adrenalin i kortizol, pa zato ne možete da spavate. Srećom, med sadrži glikogen, pa će njegovo konzumiranje pred spavanje osigurati dobar san i pomoći da izbegnete nalet adrenalina koji bi vas potpuno rasanio.

2. Snižava krvni pritisak

Održavanje krvnog pritiska stabilnim i na normalnom nivou najbolji je način da se smanji rizik od srčanih bolesti. Med sadrži antioksidansna jedinjenja za koja se pokazalo da regulišu krvni pritisak. Opet, najbolje je uzeti jednu kašiku kvalitetnog meda pred spavanje.

10 biljaka koje mogu potpuno da zamene meso: Ako želite da smršate, jedite ovo!

foto: Shutterstock

3. Trigliceridi na normalnom nivou Trigliceridi su tip masnoće koja se nalazi u krvi, a njihov visok nivo povećava rizik od razvoja srčanih oboljenja i dijabetesa. Istraživanja su pokazala da med ima moć da utiče na snižavanje nivoa triglicerida.

4. Jači imunitet

Med je bogat antioksidansima i antibakterijskim jedinjenima, zbog čega može da pomogne jačanju imunog sistema, pa postajete otporniji na infekcije izazvane mikroorganizmima poput bakterija, gljivica i različitih virusa.

5. Brže sagorevanje masti

Čim se unese u telo, med ubrzava metabolizam tako što proizvodi termogeni efekat. To znači da se cirkulacija popravlja, zbog čega se temperatura tela malo povećava i tako vam pomaže da sagorite više masnoće bez ikakvog napora. Uzimanje meda pred spavanje idealan je način da metabolizam "ostane u treningu" i tokom noći.

Čučnjevi su majka svih vežbi: Leče srce, zatežu noge, sprečavaju starenje! (VIDEO)

foto: Shutterstock

6. Sprečava kašalj

Med je moćno prirodno sredstvo protiv upala. Konzumiranje jedne kašike meda sa toplom vodom pred spavanje umanjuje iritaciju grla i sprečava kašalj. Osim toga, med je odličan antibiotik, koji pomaže da se izborite sa bakterijama koje dospevaju do vašeg grla.

7. Borac protiv posledica starenja

Najbolji prirodni metod da usporite starenje jeste da konzumirate dosta antioksidanasa, a med ih sadrži dosta. Pored kozmetičke nege, konzumirajte kašiku meda pred spavanje - on će najbolje delovati iznutra.

8. Sprečite depresiju

Med sadrži i polifenol, organsku supstancu koja pomaže u borbi protiv depresije, tako što se prvo bori protiv oksidativnog stresa u moždanim ćelijama. Ako želite da sačuvate mentalno zdravlje i probudite se puni energije i motivacije, svaki dan završite kašikom meda!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs