Preukusno

5 recepata za musaku: Najjednostavniji ručak na svetu!

Bogatstvo ukusa i mirisa može da pruži samo domaća musaka. Ovo nezaobilazno jelo, omiljeno je skoro u svakoj porodici

Recepti
Autor:
5 recepata za musaku: Najjednostavniji ručak na svetu!
Foto: Shutterstock

Musake su jela koja se brzo i lako spremaju, a mogu da zadovolje zahteve i najvećeg sladokusca. Jer, kad se na sto iznese tepsija iz koje se širi bogat miris jela pečenog u rerni, svako će se sa zadovoljstvom prihvatiti noža i viljuške.

Donosimo vam 5 recepata za ukusne musake: Musaka od mlevenog mesa i krompira

Sastojci:

♦ 500 g mlevene junetine ♦ 1 kg krompira ♦ 1 jaje ♦ 250 ml mleka ♦ 100 g butera ♦ glavica luka ♦ 50 g sira ♦ so, biber

Priprema:

1. Oljuštite krompir i obarite ga u slanoj vodi. Ocedite vodu, zatim dodajte 50 g butera i napravite pire.

2. Zagrejte mleko i sipajte ga u pire. Mešajte dok ne dobijete homogenu masu.

3. Oljuštite i sitno naseckajte luk. Dinstajte ga na buteru, dok ne dobije zlatnu boju.

4. Dodajte mleveno meso i sve dobro izdinstajte, neprekidno mešajući, da razbijete grudvice.b

5. Kada se izdinstano meso prohladi, razbijte u njega jaje i dobro promešajte.

6. Podmažite vatrostalnu posudu buterom, rasporedite dinstano mleveno meso, a preko njega krompir pire.

7. Zapecite 15 minuta, zatim izvadite i pospite narendanim sirom, pa vratite u rernu na još 5 minuta.

Punjeno savršenstvo iz rerne: Seljački krompir sa slaninom i kajmakom! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Musaka od piletine i povrća

Sastojci:

♦ 350 g pilećeg filea ♦ glavica crnog luka ♦ 1 slatka paprika ♦ 2 stabljike celera ♦ 150 ml mleka ♦ 100 g sira ♦ 1 jaje ♦ so, biber

Priprema:

1. Obarite pileći file u slanoj vodi.

2. Skuvano belo meso isecite na kockice.

3. Očistite svo povrće. Luk nasecite na rebarca, a papriku i celer na kockice.

4. Dinstajte luk na maslinovom ulju, a zatim dodajte papriku i celer.

5. Pomešajte izdinstano povrće s naseckanim mesom i sve stavite u posudu za pečenje.

6. Dobro izmešajte jaje s mlekom i sirom, pa sve to prelijte preko mesa i povrća. Pospite narendanim sirom.

7. Zapecite u rerni 15 minuta.

Uštipci s kvascem: Narastu ogromni, neodoljivo mekani! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Musaka od brokolija i sira

Sastojci:

♦ 500 g brokolija ♦ 5 jaja ♦ 300 g pavlake ♦ 200 g tvrdog sira ♦ 2 supene kašike butera ♦ 2 supene kašike prezle ♦ so, biber

Priprema:

1. Obarite brokoli u slanoj vodi.

2. Pomešajte jaja, pavlaku i narendani sir, so i biber.

3. Podmažite posudu za pečenje buterom, pospite prezlom, poređajte brokoli i prelijte smesom od jaja.

4. Pecite u zagrejanoj rerni 25 minuta.

Pileće lazanje sa belim lukom: Moćno jelo za zimske dane! (VIDEO, RECEPT)

foto: Profimedia

Musaka od testenine i šunke

Sastojci:

♦ 150 g testenine ♦ 200 grama šunke ♦ 4 supene kašike butera ♦ 3 jajeta ♦ 150 g pavlake ♦ 200 g graška ♦ 150 g sira ♦ 1 čen belog luka ♦ so, biber

Priprema:

1. Skuvajte testeninu u slanoj vodi. Zatim ocedite od vode i dodajte buter.

2. Isecite šunku na komadiće i malo je propržite s belim lukom.

3. Ulupajte jaja s pavlakom, dodajte sir i dobro izmešajte.

4. U zasebnoj posudi pomešajte testeninu, grašak i šunku, a zatim sve preručite u pleh.

5. Prelijte pavlakom s jajima, pospite narendanim sirom i zapecite oko 15 minuta.

Čokoladni mozaik: Najkremastije kocke u koje ćete se zaljubiti! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Musaka od pirinča i pečuraka

Sastojci:

♦ 500 g pirinča

♦ 2 jajeta

♦ 250 g tvrdog sira

♦ 500 g šampinjona

♦ 2 glavice luka

♦ so, biber

Priprema:

1. Skuvajte pirinač u slanoj vodi. 2. Pečurke isecite na listiće, a luk očistite luk i sitno iseckate. 3. Ispržite luk, a zatim i pečurke. 4. Izmešajte pirinač s polovinom sira, koji ste prethodno krupno narendali. 5. U podmazan pleh stavite polovinu pirinča, zatim pečurke s lukom, a zatim preostali pirinač. Pospite drugom polovinom narendanog sira i ukrasite sa nekoliko pečuraka.

6. Zapecite 15 minuta.

Najsočnija pita na svetu: Umesto fila stavite voća iz kompota! (VIDEO, RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs