Preukusno

5 recepata za musaku: Najjednostavniji ručak na svetu!

Bogatstvo ukusa i mirisa može da pruži samo domaća musaka. Ovo nezaobilazno jelo, omiljeno je skoro u svakoj porodici

Recepti 18.01.2019. - 12:25h Autor: uspesnazena.com
Foto: Shutterstock

Musake su jela koja se brzo i lako spremaju, a mogu da zadovolje zahteve i najvećeg sladokusca. Jer, kad se na sto iznese tepsija iz koje se širi bogat miris jela pečenog u rerni, svako će se sa zadovoljstvom prihvatiti noža i viljuške.

 

Donosimo vam 5 recepata za ukusne musake:

Musaka od mlevenog mesa i krompira


Sastojci:

 

♦ 500 g mlevene junetine
♦ 1 kg krompira
♦ 1 jaje
♦ 250 ml mleka
♦ 100 g butera
♦ glavica luka
♦ 50 g sira
♦ so, biber

 

Priprema:

 

1. Oljuštite krompir i obarite ga u slanoj vodi. Ocedite vodu, zatim dodajte 50 g butera i napravite pire.


2. Zagrejte mleko i sipajte ga u pire. Mešajte dok ne dobijete homogenu masu.


3. Oljuštite i sitno naseckajte luk. Dinstajte ga na buteru, dok ne dobije zlatnu boju.


4. Dodajte mleveno meso i sve dobro izdinstajte, neprekidno mešajući, da razbijete grudvice.b


5. Kada se izdinstano meso prohladi, razbijte u njega jaje i dobro promešajte.


6. Podmažite vatrostalnu posudu buterom, rasporedite dinstano mleveno meso, a preko njega krompir pire.


7. Zapecite 15 minuta, zatim izvadite i pospite narendanim sirom, pa vratite u rernu na još 5 minuta.

 

Punjeno savršenstvo iz rerne: Seljački krompir sa slaninom i kajmakom! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Musaka od piletine i povrća


Sastojci:

 

♦ 350 g pilećeg filea
♦ glavica crnog luka
♦ 1 slatka paprika
♦ 2 stabljike celera
♦ 150 ml mleka
♦ 100 g sira
♦ 1 jaje
♦ so, biber

 

Priprema:

 

1. Obarite pileći file u slanoj vodi.


2. Skuvano belo meso isecite na kockice.


3. Očistite svo povrće. Luk nasecite na rebarca, a papriku i celer na kockice.


4. Dinstajte luk na maslinovom ulju, a zatim dodajte papriku i celer.


5. Pomešajte izdinstano povrće s naseckanim mesom i sve stavite u posudu za pečenje.


6. Dobro izmešajte jaje s mlekom i sirom, pa sve to prelijte preko mesa i povrća. Pospite narendanim sirom.


7. Zapecite u rerni 15 minuta.

 

Uštipci s kvascem: Narastu ogromni, neodoljivo mekani! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Musaka od brokolija i sira


Sastojci:

 

♦ 500 g brokolija
♦ 5 jaja
♦ 300 g pavlake
♦ 200 g tvrdog sira
♦ 2 supene kašike butera
♦ 2 supene kašike prezle
♦ so, biber

 

Priprema:

 

1. Obarite brokoli u slanoj vodi.


2. Pomešajte jaja, pavlaku i narendani sir, so i biber.


3. Podmažite posudu za pečenje buterom, pospite prezlom, poređajte brokoli i prelijte smesom od jaja.


4. Pecite u zagrejanoj rerni 25 minuta.

 

Pileće lazanje sa belim lukom: Moćno jelo za zimske dane! (VIDEO, RECEPT)

foto: Profimedia

 

Musaka od testenine i šunke


Sastojci:

 

♦ 150 g testenine
♦ 200 grama šunke
♦ 4 supene kašike butera
♦ 3 jajeta
♦ 150 g pavlake
♦ 200 g graška
♦ 150 g sira
♦ 1 čen belog luka
so, biber

 

Priprema:

 

1. Skuvajte testeninu u slanoj vodi. Zatim ocedite od vode i dodajte buter.


2. Isecite šunku na komadiće i malo je propržite s belim lukom.


3. Ulupajte jaja s pavlakom, dodajte sir i dobro izmešajte.


4. U zasebnoj posudi pomešajte testeninu, grašak i šunku, a zatim sve preručite u pleh.


5. Prelijte pavlakom s jajima, pospite narendanim sirom i zapecite oko 15 minuta.

 

Čokoladni mozaik: Najkremastije kocke u koje ćete se zaljubiti! (RECEPT)

foto: Shutterstock

 

Musaka od pirinča i pečuraka


Sastojci:

 

♦ 500 g pirinča


♦ 2 jajeta


♦ 250 g tvrdog sira


♦ 500 g šampinjona


♦ 2 glavice luka


♦ so, biber

 

Priprema:

 

1. Skuvajte pirinač u slanoj vodi.
2. Pečurke isecite na listiće, a luk očistite luk i sitno iseckate.
3. Ispržite luk, a zatim i pečurke.
4. Izmešajte pirinač s polovinom sira, koji ste prethodno krupno narendali.
5. U podmazan pleh stavite polovinu pirinča, zatim pečurke s lukom, a zatim preostali pirinač. Pospite drugom polovinom narendanog sira i ukrasite sa nekoliko pečuraka.


6. Zapecite 15 minuta.

 

Najsočnija pita na svetu: Umesto fila stavite voća iz kompota! (VIDEO, RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs