Sastojci:
- krompira koliko vam treba
- svinjske masti ili putera da se debelo premaže dno pleha
- par režnjeva slanine (može bez nje)
- malo limunovog soka
- malo kajmaka (u nedostatku može i krem sir )
- čen-dva belog luka
- seckani sveži peršun
- so
Bugarski krompir zapečen u rerni: Prilog koji zaseni svako glavno jelo! (RECEPT)
Priprema:
- Krompir stavite da se kuva i pustite da vri nešto manje od 10 minuta. Ako je mlad, dosta mu je i 5 minuta.
- Pleh u kojem ćete peći podmažite obilno mašću ili puterom.
- Ne preporučuje se jedino ulje, iako maslinovo može da dođe u obzir.
- Krompiriće posolite, veće rasecite na dva dela, poslažite u pleh i pokrijte svaki komadićem slanine.
- Stavite u rernu zagrejanu na 250. Koliko će vam vremena trebati zavisi od veličine krompira, ali ćete nepogrešivo shvatiti da je gotov po smeđoj korici.
- Negde pred kraj pečenja izvadite ga iz rerne i pospite jako sitno seckanim belim lukom.
- Kada i luk pusti malo mirisa, izvadite pleh, iscedite malo limunovog soka i pospite peršunom.
- Kajmakom prelijte krompirić tek kada ga servirate.
Zapečena fantazija: Hrskavi i kremasti krompir sa sirom iz rerne koji ćete obožavati! (RECEPT)