Spanać je prilog koji čak ni deca ne odbijaju. Osim što je ukusan, spanać je i zdrav, jer je pun kalcijuma, gvožđa, kalijuma, magnezijuma, mangana i fosfora. Od vitamina sadrži vitamin A. C, E, K, vitamine B kompleksa (B6, B2, B1) i folnu kiselinu (vitamin B9), kao i Omega 3 masne kiseline.
Zbog svoje jednostavne pripreme, svaka domaćica posle jaja odmah nauči i spanać da sprema. Možete da ga poslužite sa faširanim šniclama, ribom, viršlama...
Mi vam nudimo 2 načina pripreme, od kojih je jedan skroz jednostavna, a drugi je malo aromatičniji. Uživajte.
Sastojci:
- spanać
- mleko
- 1 kašika brašna
- 2 čena belog luka
Priprema:
- Kratko blanširajte spanać, pa procedite.
- Stavite u blender i usitnite, a zatim na malo ulja ili masti propržite sitno seckan ili mleven beli luk, dodajte spanać i brašno, pa dobro promešajte.
- Sipajte mleko i kuvajte uz mešanje još nekih 5 minuta dok se ne zgusne.
![spanać](/data/images/2022/03/31/14/275285_shutterstock-581472334_ff.jpg?ver=1648728832)
Sastojci:
- 1 kg svežeg spanaća
- 20 g maslaca
- 2 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 jaje
- 400 ml mleka
- 2 kašike brašna
Priprema:
- Spanać očistite i operite. Kuvajte ga nekih 20 minuta, pa procedite.
- U tiganj sipajte malo ulja i putera, pa propržite sitno seckan luk, a pred kraj dodajte i seckan beli luk.
- Spanać iseckajte i dodajte u tiganj.
- Pržite 20 minuta uz mešanje. Pomešajte jaje i malo mleka, pa posolite.
- Sipajte u spanać i onda dinstajte još nekih 10-15 minuta.
- Kada se to lepo sjedini postepeno dodajte preostalo mleko i mešajte.
- Na kraju dodajte i brašno.