Originalni recept, kako kažu iskusne domaćice, nasleđen od naših baka pravi se baš sa batacima i karabatacima, a savremene kuvarice neretko za ovu verziju paprikaša koriste i pileće belo meso.
Sastojci:
- 3 bataka i 3 karabataka
- 5 većih krompira
- 1 glavica luka
- 2 šargarepe
- veza peršuna
- 1 komad celera
- 4 čena belog luka
- 150 ml pasiranog paradajza
- 2 lista lovora
- malo ulja
- 1 l vode
- so, biber
- aleva paprika
Priprema:
- Povrće očistite i isecite. Luk i celer iseckajte na kockice, šargarepu na kolutove, a krompir na četvrtine ili šestine.
- Batake i karabatake odvojite ako ste kupili zajedno i posolite.
- Ulje umereno zagrejte i dodajte luk, kratko ha prodinstajte, dodajte šargarepu, iseckan peršun, celer, meso i krompir, pa nalijte vodom da ogrezne.
- Kuvajte na umerenoj vatri, a povremeno pažljivo promešajte.
- Dok se jelo kuva, obavezno ga poklopite tako da ostane šerpa malo otvorena.
- Posle 35 minuta dodajte pasirani paradajz, mlevenu papriku, sitno seckani beli luk, lovor i začine.
- Kuvajte još 10 minuta, pa isključite ringlu, dodajte seckani peršun po vrhu i ostavite još 5 minuta na vrućoj ringli.