jednostavna , a ukusna poslastica

DOMAĆA PITA SA KARAMELIZOVANIM TREŠNJAMA: Sočna, osvežavajuća i jeftina poslastica! (RECEPT)


Pita s karamelizovanim trešnjama oduševiće sve ljubitelje ovog slasnog voća.

Recepti
Autor:
DOMAĆA PITA SA KARAMELIZOVANIM TREŠNJAMA: Sočna, osvežavajuća i jeftina poslastica! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

U koliko su i vama trešnje među omiljenim voćkama, onda će vam se sigurno dopasti ovaj recept. Njihova sezona je počela i treba ih iskoristiti na najbolji mogići način.

Pita sa karamelizovanim trešnjama idealan je izbor i kada imate goste, ali i kada želite samo da se zasladite zajedno sa svojim ukućanima.

Sastojci za testo:

  • 200 g brašna
  • 70 g maslaca
  • 70 g kiselog mleka
  • prstohvat sode bikarbone
  • prstohvat soli

Za nadev:

  • 500 g trešanja
  • 100 g šećera
pita sa trešnjama
foto: Shutterstock

Priprema:

  • Šećer sipajte ravnomerno u posudu za pečenje namazanu maslacem i stavite u rernu zagrejanu na 150 C da se karamelizuje.
  • Trešnje očistite od koštica, pa ih poređajte preko karamela i pecite dok ne omekšaju.
  • Brašno prosejte i dodajte maslac isečen na parčiće, pa mikserom ili rukama zamesite da dobijete mrvičasto testo.
  • U kiselo mleko dodajte so i sodu bikarbonu, pa dodajte u brašno.
  • Sve dobro sjedinite.
  • Testo razvijte oklagijom da bude što tanje, pa ga stavite preko trešanja u tepsiji i lagano ušuškajte krajeve.
  • Pecite u rerni zagrejanoj na 180 C nekih 15-ak minuta ili dok korica ne porumeni.
  • Dok je pita još vruća prevrnite je na tanjir i ostavite da se ohladi, a potom secite i služite.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs