U koliko su i vama trešnje među omiljenim voćkama, onda će vam se sigurno dopasti ovaj recept. Njihova sezona je počela i treba ih iskoristiti na najbolji mogići način.
Pita sa karamelizovanim trešnjama idealan je izbor i kada imate goste, ali i kada želite samo da se zasladite zajedno sa svojim ukućanima.
Sastojci za testo:
- 200 g brašna
- 70 g maslaca
- 70 g kiselog mleka
- prstohvat sode bikarbone
- prstohvat soli
Za nadev:
- 500 g trešanja
- 100 g šećera
Priprema:
- Šećer sipajte ravnomerno u posudu za pečenje namazanu maslacem i stavite u rernu zagrejanu na 150 C da se karamelizuje.
- Trešnje očistite od koštica, pa ih poređajte preko karamela i pecite dok ne omekšaju.
- Brašno prosejte i dodajte maslac isečen na parčiće, pa mikserom ili rukama zamesite da dobijete mrvičasto testo.
- U kiselo mleko dodajte so i sodu bikarbonu, pa dodajte u brašno.
- Sve dobro sjedinite.
- Testo razvijte oklagijom da bude što tanje, pa ga stavite preko trešanja u tepsiji i lagano ušuškajte krajeve.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 180 C nekih 15-ak minuta ili dok korica ne porumeni.
- Dok je pita još vruća prevrnite je na tanjir i ostavite da se ohladi, a potom secite i služite.