Sastojci:
- pola šolje šećera
- četvrtina šolje kukuruznog skroba
- pola kašičice soli
- 2 velika jaja
- 1 žumance
- 2 šolje mleka
- pola šolje slatke pavlake
- 2 šolje ekstrakta vanile
- četvrtina šolje šećera
- pola šolje vode
- pola vanilinog štapića
- pola kesice želatina
- 2 kašike vode
- 2 šolje šlaga
- 500 grama jagoda
- 1 pakovnje piškota
Priprema:
1. Stavite šećer, skrob i so u malu posudu i sve dobro izmešajte. Pazite da ne ostanu grudice. Dodajte zatim jaja i žumance u smesu i sve mešaj dok ne dobijete glatku smesu. Zatim polako dolivajte i mleko i pavlaku. Sve stavite u posudu i zagrejte na srednje jakoj vatri, svo vreme mešajte sve dok smesa ne poprimi konzistenciju pudinga. Za to će vam trebati okvirno 8 do 10 minuta. Sklonite posudu sa vatre i umešajte ekstrakt vanile.
02. Ohladite dobijenu smesu i stavite u frižider da se hladi barem dva sata, sve prekrijte folijom kako se ne bi stvorila korica na vrhu.
03. Za sirup pomiješajte šećer, vodu i štapić vanile u maloj posudi. Pustite da provri i kuvajte još oko 5 minuta, dok se ne zgusne. Zatim sačekajte da se ohladi.
04. Za krem pomešajte želatin i vodu i pustite da nabubri. Zatim u mikrotalasnu stavite želatin i ostavi da se rastopi, za to će biti dovoljno 10 sekundi grejanja na najvećoj temperaturi. Zatim u ćiniji pomešajte šlag, ekstrakt vanile i želatin, pa sve dobro mikserom izmešajte.
05. Poslednji korak. U providnu činiju krenite da ređate slojeve. Prvo piškote namočite u sirup koji ste spremili pa poređajte na dno. Preko njih namžite krem, a preko toga sveže naseckane jagode.
Nastavite da ređete: red piškota, red krema, red jagoda. Ponavljajte dok imate materijala i na kraju tortu ukrasite šlagom i svežim jagodicama. Poslužite dobro ohlađeno.
Prijatno!