POSLASTICA SA POVRĆEM

Neobična kombinacija ukusa će vas očarati: Napravite brauni sa kiselim kupusom! (RECEPT)

Kiseli kupus u kolačima mnogima će izgledati kao kulinarski eksperiment osuđen na propast, ali kolumnistkinja tvrdi da je reč o jednom od najboljih recepata

Recepti 16.12.2018. - 12:47h Autor: Stil/Sensa
Foto: Profimedia

Brauni je kolač koji sam po sebi nosi dosta dobrog ukusa, a ovaj recept će vas iznenaditi jer sadrži, verovali ili ne, kiseli kupus.

Otkrijte koje još vrste povrća odlično zamenjuju ostale sastojke u kolačima, i to ne nauštrb dobrog ukusa.


Ako u biskvit dodajete narendano povrće koje će kolaču dati posebnu sočnost i slatkoću (u dezertima poput kolača od šargarepe, mafina sa cveklom ili patlidžanom, torte od tikvica i sl.), neka povrće obavezno bude što sitnije narendano jer će krupno rendano povrće pokvariti teksturu, a veći komadi povrća neće pustiti dovoljno slatkoće.

 

Veganski čokoladni brauni: Zdrav kolač koji se ne peče! Obožavaće ga i vaša deca! (RECEPT)

foto: Profimedia

Ako tekući sastojak poput biljnog mleka zamenjujete pireom od povrća (posebno su fini keksi i suvi kolačići u koje umesto mleka dodajem pire od šargarepe, batata, bundeve ili čičoke), pire obavezno morate napraviti od meko kuvanog povrća jer miksirano sirovo povrće nije kremasto, a neće dati ni dovoljno slatkoće.


"Kad u kolaču koristim cveklu, dugo je kuvam ili pečem pre miksiranja i dodavanja u testo jer se time ublažava njen intenzivan ukus i naglašava njena slatkoća. Isto važi i za paškanat i celer", kaže Dunja Gulin, kolumnistkinja.

 

Sveže ceđeni sokovi od povrća odlična su baza za letnje dezerte poput sorbea i sladoleda na štapiću, a povrće će im dati dodatne hranljive sastojke.

 

Kombinacije poput soka od bundeve ili šargarepe mešanog sa zrelom bananom ili breskvom za pravljenje sladoleda za decu su izvrstan način da ubacite još malo povrća u ishranu najmlađih članova porodice.


Brauni od kiselog kupusa


Suvi sastojci:

 

  • 130 grama polubelog brašna
  • 35 grama šolje integralnog brašna
  • 1 kašičicasode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo bez aluminijuma
  • 30 grama šolja kakao praha
  • ½ kašičice cimeta
  • prah vanile (na vrh noža)
  • 85 grama kiselog kupusa, dobro opranog i sitno naseckanog
  • 45 grama tamne čokolade, usitnjene
  • 80 grama oraha ili drugih orašastih plodova, naseckanih

Tepsija za pečenje dimenzija 24 x 18 cm, obložena papirom za pečenje


Tečni sastojci:

 

  • 120 ml sojinog mleka ili vode
  • 150 grama javorovog ili agavinog sirupa
  • 50 grama blagog maslinovog ulja ili rastopljenog kokosovog ulja

 

Priprema:

 

  • Rernu zagrejte na 180 °C.
  • U većoj posudi pomešajte sve tečne sastojke i dodajte naseckani kupus pa dobro promešajte.
  • Na posudu stavite gustu cediljku, pa u njega dodajte suve sastojke (osim oraha i čokolade) i prosejte u tečne sastojke.
  • Dobro promešajte da dobijete gustu homogenu smesu. Umešajte orahe i usitnjenu čokoladu.
  • Prebacite u pripremljenu posudu za pečenje i pecite 25 - 27 minuta. Ohladite pre sečenja. 

 

Čokoladni kolač bez pečenja: Samelji, promešaj, razvij pa iseci! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...