Recepti sa Stilom

Praznična pletenica

Uz malo truda, prelep kolač
Recepti 10.04.2013. - 15:59h
Praznična pletenica, Foto: Shutterstock
  • 90 minuta
  • Srednje teško
  • Za 18 osoba

Sastojci

  • jaje
  • 80g šećera
  • 200ml mleka
  • 500g brašna
  • 100g maslaca
  • kvasca
  • Soli
  • 40g neslanih pistaća
  • 150g sušene kajsije
  • 150g marcipan mase
  • 100ml soka od pomorandže
  • 90g mlevenih badema

Priprema
Testo ćete pripremiti tako što ćete u toplo mleko udrobiti kvasac. Dodajte šećer, so, maslac, jaje i brašno. Umesite testo, pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom mestu da naraste. Od iseckanog marcipana, pistaća i kajsija pripremite fil. Dodajte sok i mlevene bademe pa sve izmešajte. Uskislo testo podelite na tri dela. Od svakog napravite kobasicu, malo istanjite oklagijom, premažite pripremljenim filom pa urolajte. Od tri tako formirane kobasice upletite pletenicu i položite na nauljen pleh. Pokrijte i ostavite na toplom mestu oko 30 minuta, da naraste. Nakon toga, pletenicu premažite mlekom i pospite listićima badema. Stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 45 minuta. Pečenu pletenicu pospite šećerom u prahu. Malo prohladite i isecite na 18 parčadi.

 

Savet
Ako želite da testo ima intenzivnu žutu boju, pre nego što jajima dodate šećer, stavite navrh noža soli, promešajte, a tek onda nastavite dalje pripremanje po receptu

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...