Kuglof je toliko ukusna poslastica da joj ni najveći sladokusci ne mogu naći zamerku! Osim toga, veoma dekorativno izgleda i pravi se vrlo jednostavno. Idealna je poslastica za veče sa prijateljima, ali je i nezaobilazi deo neke svečanije trpeze.
Potrebno je:
- 4 jajeta
- 200 g šećera
- 200 ml mleka
- 200 ml ulja
- 250 g brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1 kašika kakao
- 100 g čokolada
Način pripreme ovog fenomenalog kolača:
Umutiti šam od 4 belanca, dodati šećer, pa nastaviti mućenje i dalje, dodavajući jedno po jedno žumance. U umućenu smesu sipati mleko, ulje, prašak za pecivo i brašno i lagano sjediniti žicom za mućenje.
Smesu podeliti na dva dela, te u jedan dodajte kakao. Kalup za kuglof namazati margarinom i posoliti brašno. U kalup sipati naizmenično crnu pa belu smesu.
Zagrejati rernu na 200 stepeni i staviti kolač da se peče. Posle 10 minuta smanjiti na 150 stepeni i prekriti kalup papirom, da ne izgori. Tako peći još 40 minuta.
Pečen kuglof ostaviti 10 minuta da se prohladi, a zatim prevrnuti na tanjir. Rastopiti 100 g čokoladu sa 3 kašike ulja premazati ga i posuti šarenim mrvicama.