Iako zahteva malo više vremena za pripremu, sav trud će se na kraju isplatiti, a praznici su prava prilika da se potrudite i napravite ovaj raskošan specijalitet koji će razmaziti nepca. Mešavina meda, bibera i soka od limete ovom jelu daje poseban, neočekivan touch, koji će oduševiti i najizbirljivije goste! Da ne bismo dužili – odmah prelazimo na recept!
Vreme pripreme: 2 sata i 20 minuta
Za 4 osobe potrebno je:
- 1,2 kg ćurećih prsa
- so
- kajenski biber
- aleva paprika
- 2 crna luka
- 4 kašike ulja
- 400 ml pilećeg bujona
- 2 kašike crnog bibera u zrnu
- 2 kašike meda
- 2 kašike soka od limete
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Ćureća prsa isperite hladnom vodom, osušite i istrljajte solju i kajenskim biberom. Luk oljuštite, prepolovite po dužini i isecite na kockice.
2. Sipajte 2 kašike ulja u dublju posudu za pečenje, pa ga zagrejte, a zatim na njemu pecite meso 7 do 8 minuta da porumeni sa svih strana. Dodajte luk, pa sipajte i 200 ml pilećeg bujona. Posudu prebacite u rernu, poklopite i pecite meso 45 minuta.
3. U međuvremenu, u avanu izmrvite zrna bibera i umešajte med, sok od limete i preostalo ulje. Izvadite ćuretinu iz rerne, pa premažite mešavinom bibera, meda i limete i nalijte preostali bujon. Pecite meso bez poklopca još 45 minuta, s tim što na svakih 15 minuta treba rotirati pleh i premazati mešavinom bibera.
4. Kada je meso pečeno, ostavite ga da odstoji još 5 do 10 minuta u ugašenoj rerni i sa pritvorenim vratima. Servirajte sa prilogom po želji i uživajte!