Nakon Božićnog posta koji traje tačno 40 dana, i povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, srpske porodice tradicionalno spremaju bogatu i svečanu trpezu puni raznih, najukusnijih slanih i slatkih đakonija.
Ručak na Božić obično započinje toplim jelom na kašiku. Predlažemo da probate savršenu carigradsku čorbu:
Sastojci: 300 g pilećih grudi, peršun, 500 g bamije, 50 ml sirćeta, 5 šargarepa, 1 koren celera, 200 ml kisele pavlake, 1 kašika crvene mlevene paprike, 2 kašike brašna, 2 glavice luka, ulje, so, mleveni crni biber.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
![Čorba](/data/images/2018/10/13/11/171923_profimedia0364345385_ff.jpg?ver=1609841876)
Ako ne spremate božićnu pečenicu za glavni obrok, predlažemo sledeće glavno jelo:
Sočna rolovana piletina
Sastojci: belo meso od 1 pileta, 150 g tanke slanine, 100 g mortadele ili bilo koje šunke, 100 g dimljene kobasice, 100 g listova kačkavalja, malo kiselih krastavaca, 1 kašika senfa, 1 kašika namaza od sira, 3 čena belog luka, so, bibera, kari, začin po želji, peršunov list.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
![rolovana piletina](/data/images/2020/01/20/08/209423_bez-naslova890_ff.jpg?ver=1609841615)
Za Božić obično pripremamo bar još jedno glavno jelo, dok izbor najčešće pada na jelo koje svi vole - sarmu. Ovoga puta vam predlažemo neobičan i potpuno drugačiji recept za "sarmu" koji će vam se sigurno dopasti:
Sočan rolat od kupusa i mesa
Sastojci: 1 glavica kupusa, 300 g mlevenog mesa, 200 ml kisele pavlake, peršun, 2 kašike griza, pola čaše brašna, 1 jaje, 150 ml mleka, 1 glavica crnog luka, ulje, so, mleveni crni biber.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
![Rolat od kupusa i mesa, Slani rolat](/data/images/2020/10/28/14/232587_profimedia0306258416_ff.jpg?ver=1609841743)
Glavna jela ne mogu proći bez bar jednog sočnog priloga. Predlažemo vam dva najlepša po našem izboru:
Zapečeni pire krompir iz rerne
Sastojci: 2 kg krompira, 250 ml kisele pavlake, 200 g krem sira, 1 kašika soli, četvrtina kašičice mlevenog bibera, 1 čen belog luka, 1 kaška rastopljenog maslaca, pola kašičice mlevene paprike.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
![pire krompir](/data/images/2017/11/26/14/134181_profimedia0166561373_ff.jpg?ver=1609842088)
Kiparska caciki salata
Sastojci: 750 g krastavca, 3 čena belog luka, 200 ml grčkog jogurta, 500 g feta sira, maslinovo ulje, 50 g mirođije, so, 20 g nane.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
![Caciki](/data/images/2020/09/12/10/228231_dfdfdfd_ff.jpg?ver=1609842071)
Najslađe se ostavlja za kraj...
Predlažemo dva najlepša recepta za svečane torte!
Šampita torta sa dva fila
Sastojci za patišpanj: 7 jaja, 7 kašika šećera, 8 kašika brašna, 12 kašika mlevenih oraha.
Za fil: 7 žumanaca, 12 kašika šećera u prahu, 300 grama mlevenog keksa, 200 mililitara gustog soka, 10 kašika mlevenih oraha, 5 kašika seckanih oraha, 250 grama margarina, 250 grama šećera u prahu, 100 grama čokolade za kuvanje.
Za šampita deo: 7 belanaca, 17 kašika šećera.
Plus 9 kašika šećera za karamel.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
![Torta, Bela torta, Šampita torta](/data/images/2020/12/21/10/237577_shutterstock-1758668204_ff.jpg?ver=1609842185)
Ruska medovik torta
Sastojci za testo: 450 grama brašna, 150 grama šećera, 100 grama maslaca, 85 grama meda, 3 jaja, 5 grama sode bikarbone
Sastojci za nadev: 500 ml kisele pavlake, 250 ml pavlake za šlag, 170 grama šećera u prahu, 1 kašika ekstrakta vanile.
DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!
![Medovik torta](/data/images/2020/12/24/12/237939_shutterstock-1570749430_ff.jpg?ver=1609842269)
Da li vam se dopadaju naši predlozi recepata? Šta ćete spremati za svečanu božićnu trpezu?
Podelite sa nama u komentarima!