Prijatno

Čokoladna babka: Poljski praznični kolač! (RECEPT)

Ovaj praznični kolač u Poljskoj najviše prave oko Vaskrsa, ali niko ga neće odbiti ako ga spremite za Božić.

Recepti
Autor:
Čokoladna babka: Poljski praznični kolač! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Potrebno za testo:

500 grama brašna + 100 grama za mešenje i posipanje

1 suvi kvasac

1 šolja šećera (od 200 ml)

1 šolja mleka

3 jaja

150 grama maslaca

malo rendane limunove kore

prstohvat soli.

Glazura:

100 grama maslaca

200 grama crne čokolade

100 grama šećera

100 grama oraha ili lešnika

čokoladna babka
foto: Shutterstock

Priprema: U mlakom mleku rastopite šećer i kvasac. Kada se kvasac aktivira dodajte rastopljen maslac, jaja, rendanu koricu limuna i malo soli, pa sve lepo izmešajte. Dodajte brašno i umesite glatko i čvrsto testo. Ostavite da naraste oko pola sata.

Za to vreme pripremite glazuru tako što ćete u rastopiti maslac i čokoladu, dodati šećer i mlevene ili seckane orahe ili lešnike, može i bademe.

Kada se testo udvostruči, prebacite ga na radnu ploču posutu brašnom. Razvucite koliko god može, da testo bude što tanje. Premažite bogato filom. Zatim uvijte u rolat. Rolat po dužini zasecite na tri dela pa od njih ispletite pletenicu koju ćete staviti u pleh. Premažite sa malo maslaca i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni Celzijusa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs