Donosimo vam sjajan recept Džejmi Olivera, najpoznatijeg kuvara današnjice, za sjajnu poslasticu koja će posebno oplemeniti vašu prazničnu trpezu. Jednostavno se pravi, neodoljivo se sočna, divno miriše, a izgleda vrlo dekorativno. Mislimo da imate dovoljno razloga da je probate!
Potrebno vam je:
- jedno smrznuto lisnato testo, odmrznuto na sobnoj temperaturi, i razvučeno na veličinu najveće tepsije
- dve kore za gibanicu ili pitu.
- jedna tegla slatka od smokve
- malo iseckanih badema
- malo brusnice
- Šećera u prahu
- cimeta
- malo istopljenog putera
Kako se priprema?
Na razvučeno testo izdašno i ravnomerno namazati sadržaj cele tegle slatkog. Preko toga nabacati iseckane bademe i brusnice. Zarolati u rolat testo, a onda ga iseći u 12 manjih.
Zatm, dve kore za gibanicu namazati puterom, spojiti po sredini tako da dobijete veću površinu i nežno položiti preko rupa na tepsiji za mafine. Polako pronalaziti rupe, od srednjih prema krajnjim, i u njih nežno udubiti po jedan rolat. Sve poprašiti cimetom i šećerom u prahu.
Pleh staviti u prethodno zagrejanu pećnicu na 175 stepeni i peći 20-tak minuta.
Kad se ispeče, izvrnuti celu tepsiju na rešetke, da ceo kolač ispadne, a onda okrenuti i kidati komad po komad. Od spolja rska, iznutra mekano i sočno. Uživajte u sjajnom mirisu i ukusu!