Posne kiflice sa pivom i orasima, odnosno pivčići, su starinska poslastica koje su često pravile naše bake. Prave se veoma jednostavno i brzo, a pojedu se još brže! Ukus im je neodoljiv i neobičan, zato svi sladokusci obavezno moraju da ih probaju.
Neophodni sastojci za ovaj neodoljiv slatkiš:
- Ulje - 350ml
- Pivo - 350ml
- Brašno - po potrebi
- Prašak za pecivo - 12g
- Orasi - 100g
Sirup:
- Šečer - 300g
- Vanilin šećer - 10g
- Voda - 300ml
Dekoracija:
- Mleveni orasi - 300g
Priprema posnih kiflica:
U jednu posudu sipajte ulje, pivo, brašno po potrebi, prašak za pecivo i sve dobro promešajte. Ukoliko je neophodno, dodajte još malo brašna, a potom umesite testo. Zatim ga ostavite da odstoji 10-ak minuta.
Praviti kuglice zeljene veličine, unutra staviti orah, malo ih pritisnuti dlanovima i ređati u pleh, podmazan ili obložen papirom za pečenje. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni da porumene (oko 20 minuta).
Skuvati sirup od šećera i vode, dodati i vanil šećer. Kad provri, kuvati još 5 minuta. Vruće pivčiće topiti u prohlađen sirup, pa uvaljati u mlevene orahe.