Čini vam se da je svako slavsko žito drugačijeg ukusa, a vašem nedostaje nešto da bude još bolje nego što jeste? Postoji jedan sastojak koji mu daje posebnu aromu, piše Stvar ukusa.
Recept za slavsko žito zna gotovo svaka domaćica. To su već poznati sastojci koji se od davnina koriste.
Potrebno je:
500 g pšenice belije
400 g šećera
400 g mlevenih oraha
vanilin šećer (može i 2 komada)
*tajni sastojak: pola kašičice mlevenog muskantnog oraha
Priprema:
Pšenicu beliju obavezno potopite veče pre kuvanja. Tu vodu u kojoj je stajala prospite, naspite svežu hladnu vodu i stavite da se kuva, prvo na jačoj vatri dok ne prokuva, a posle na slabijoj. Kuvajte dok zrno ne omekša i počne da puca.
Nakon toga ocedite od vode i ostaviti da se prohladi. Potom je samleti na mašini za mlevenje ili blenderu. Bolje je kad nije mnogo izbelndirana, da se ne napravi kaša. U to dodati šećer i izmešati, zatim dodati mlevene orahe i vanilin šećer i sve dobro promešati.
Na samom kraju dodati muskantni orah i opet sve lepo sjediniti.
Na kraju izaberite najlepšu činiju koju imate da u nju odvojite žito koje će domaćin nositi u crkvu. Ukrastite sa nekoliko jezgra oraha ili pospite sa malo mlevenih oraha.
Kako se pravilno čestita slava: Ovo treba da znate, da se ne obrukate!