Tahini je pasta ili sos od susama. Ono što je kod tahinija fantastično jeste to da će vam za njegovu pripremu biti potrebna svega dva sastojka. U sebi pored obilja gvožđa, bakra, magnezijuma, vitamina E, vitamina B1, kalcijuma, sadrži sesamin koji je određena vrsta fitoestrogena sa antioksidativnim i antikancerogenim svojstvima.
Sastojci:
- 300 g susama
- 50 ml maslinovog ulja (može i ulje od susama)
Priprema:

Propžite susam na tiganju na slaboj vatri dok ne dobijete zlatno žutu boju. Potom ga stavite u blender ili secko sa jačim noževima, i usitnite ga maksimalno. Zatim postepeno dodajete ulje i blendirajte sve vreme sve dok ne dobijete glatku smesu. Ukoliko želite možete da dodate malo soli, ali bez nje će biti neutralnog ukusa, tako da se lakše kombinuje i u slatkim jelima. Sipajte ga u staklenu teglicu i čuvajte u frižideru, a pre svake upotrebe ga dobro promešajte.