Sutra slavimo Svetog Vasilija Velikog, a pregršt običaja prati upravo ovaj dan. Jedan od tih običaja je pravljenje tradicionalnih Vasilica koje su po njemu dobile ime.
Mi vam donosimo tradicionalni recept za Vasilice iz Vojvodine:
Sastojci: 800 grama brašna, 200 grama masti, 40 grama svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašika šećera, mlaka voda, med.
Priprema: Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da testo naraste pa svaku loptu razvite u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras. Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi 200 stepeni, poslužite tople i prelivene medom.