NAJBOLJE DOMAĆE KROFNE: Ne upijaju ulje, a ostaju mekane i sveže i sutradan - idealne za DOČEK SRPSKE NOVE GODINE

Krofne su idealna poslastica jer ih obožavaju baš svi, a osim toga - lako i brzo se prave

Recepti
12:49h Autor:
NAJBOLJE DOMAĆE KROFNE: Ne upijaju ulje, a ostaju mekane i sveže i sutradan - idealne za DOČEK SRPSKE NOVE GODINE
Krofne, Foto: Bakina kuhinja

Pred nama je doček pravoslavne Nove godine, a običaj nalaže da se upravo to veče poslužuju sveže krofne.

Upravo zbog toga donosimo vam najjednostavniji i najbolji recept za ovu poslasticu:

Potrebno je:

  • 1 kg brašna (tip 400 meko)
  • 600 ml mleka
  • 1 pakovanje kvasca (50 g)
  • 3 ravne kašike masti (ili ulja)
  • 4 ravne kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera za kvasac
  • 2 žumanca
    mini uštipci, uštipci, krofne
    foto: Shutterstock

Priprema: U mlako mleko izdrobiti kvasac, staviti 2 kašičice šećera i ostaviti da nadođe. Za to vreme, u većoj vanglici, umutiti 2 žumanca, dodati mast (ili ulje), šećer, so pa na kraju dodati i nadošli kvasac. Sve umešati pa postepeno dodavati brašno i mutiti. Zamesti testo srednje mekoće (važno da se ne lepi za ruke i radnu površinu). Tako umešeno testo ostaviti da odmori 20-30 minuta.

Posle 30-ak minuta testo ponovo malo premesiti bez dodavanja brašna i rastanjiti na debljinu manju od 1 cm (od prilike 7-8 mm).

Testo
foto: Profimedia

Čašom vaditi krofne, pa ostaviti da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Za to vreme zagrejati ulje na umerenoj temperaturi. Pre prženja krofne još malo blago rastanjiti oklagijom i ostaviti da malo odmore.

Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore.

Gotove krofne uvaljati u prah šećer i poslužiti tople.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs