RUČAK ZA DANAS: Ćufte u kremastom sosu sa pire krompirom - obrok koji nikad ne izlazi iz mode

Ćufte su tradicionalno jelo kojem se uvek rado vraćamo. Danas vam donosimo proveren recept

Recepti
Autor:
RUČAK ZA DANAS: Ćufte u kremastom sosu sa pire krompirom - obrok koji nikad ne izlazi iz mode
Ćufte, Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za ćufte:

  • 500g mešanog mlevenog mesa
  • 1/4 šolje prezli
  • 1 kašičica sušenog peršuna
  • na vrh kašičice muskantnog oraha
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice belog luka
  • malo sveže mlevenog bibera
  • 1 jaje
  • 1 kašika masti

Za sos

  • 1 kašika masti
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika senfa
  • 200g kisele pavlake
  • 500ml supe od kocke
  • so i biber
    Ćufte
    foto: Profimedia

Priprema: U činiju stavite mleveno meso. Dodajte jaje, prezle, peršun, muskantni orah, so, beli luk i biber. Dobro izmešajte kašikom ili rukama.

U većem tiganju zagrejte kašiku masti. Oblikujte ćufte po želji (meni je od ove količine ispalo 16 ćufti). Pržite na masti sa svih strana dok ne porumene, a onda izvadite na tanjir.

U isti tiganj dodajte još jednu kašiku masti. Sipajte dve vršne kašike brašna i pomešajte špatulom dok ne krenu da se stvaraju grudvice. Nalijte supu i promešajte. Sipajte u sos senf i pavlaku i mešajte dok se ne rastvori.

Proverite ukus pa začinite solju i biberom. Ćufte onda vratite u sos i ostavite da se malo kuvaju zajedno. Služite toplo sa pirinčem ili testeninom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs