Jeftin, kremast, brzo se priprema, a još brže se pojede: Starinski kolač "Damen kapric" idealan za praznike

Donosimo vam najbolji recept za Damen kapric koji se sprema očas posla.

Recepti
Jeftin, kremast, brzo se priprema, a još brže se pojede: Starinski kolač "Damen kapric" idealan za praznike
Foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Valentina Mašković

Jutjub kanal Valentine Mašković, podelio je recept za predivan Damen kapric kolač.

Sastojci:

  • 6 žumanaca
  • 6 kašika šećera
  • 200 g masti (250g margarina,putera) ili 10 kašika ulja
  • 4 kašike mleka
  • 1 prašak za pecivo
  • 10 kašika brašna

Za premaz i posipanje:

  • 5 kašika džema od kajsija
  • 100 g mlevenih ili sitno seckanih oraha (po ukusu)
  • Za fil:
  • 6 belanaca
  • 9 kašika šećera

Priprema:

1. Izmiksajte žumanca sa šećerom, pa dodajte ulje, mleko i brašno, a zatim sve još kratko mutite. Dobijenu smesu izlijte u podmazanu i pobrašnjenu pravougaonu tepsiju (oko 25x35cm), pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C 12-15 min.

2. U međuvremenu ulupajte penasto belanca, dodajte šećer i istucite u čvrst šam.

3. Izvadite tepsiju iz rerne, te smanjite potom temperaturu na 150 °C. Premažite koru džemom, pospite polovinom mlevenih oraha, nanesite šam i poravnajte ga. Od gore rasporedite preostale orahe, pa vratite u rernu da se prosuši i zapeče još dvadesetak minuta.

4. Secite na štangle željene veličine tek kad se kolač ohladi.

U nastavku saznajte kako da pripremite pravu pohovanu piletinu Parizijen, sa čušpajzom i spanaćem:

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs