Nova godina pada u posne dane, pred sam kraj Božićnog posta i zbog toga vam donosimo 2 jelovnika, sa kompletnim predjelom, glavnim jelom i desertom za noć proslave.
Posni jelovnik
Predjelo - Hrskavi posni krekeri
Potrebno je:
- 50 grama susama - prepečenog
- 1 konzerva tunjevine
- 150 ml posnog majoneza
- Krekeri
Priprema: Susam prepecite i ostavite sa strane. Izmešajte ocećene komadiće tunjevine sa majonezom. Na kreker stavite tunjevinu sa majonezom, preko durgi kreker i sve uvaljajte u susam.
Posna pita od praziluka i pirinča
Potrebno je:
- Pakovanje kora
- 2 praziluka
- 100 grama pirinča
- so i biber, ulje, kisela voda
Priprema: Izdinstajte praziluk sečen na sitno, zatim mu dodajte opran pirinač i začine. Sve izmešajte i dodajte vode. Kada pirinač upije vodu, sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi poklopljeno.
U šolji izmešajte kiselu vodu i ulje i time podmazujte svaku koru, a složite dve, jednu preko druge, stavite fil od pirinča pa urolajte. Stavite u pleh i tako dok sve ne potrošite. Sve prelijte kiselom vodom i pecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 20 minuta.
Glavno jelo: Pijani šaran
Potrebno je:
- 2 kg šarana
- 2 dl belog vina
- 0,5 dl ulja
- 5 čenova belog luka
- 1 supena kašika peršunovog lista
- 2 kafene kašičice soli
- 0,5 kafene kašičice bibera
- 1 komad limuna
Priprema: Za pripremu pijanog šarana šarana očistite, dobro operite, prosušite i isecite na jednake potkovice. Sitno isecite beli luk i peršunov list. U vatrostanu činiju naspite ulje i stavite isečenu ribu. Blago promešajte da ulje obloži komade ribe. U svaki komad šarana utrljajte beli luk, peršunovov list, so i malo bibera. Složite potkovice šarana u istoj vatrostanoj činiji i stavite činiju u rernu zagrejanu na 200 stepeni 20 minuta.
Posle 20 minuta pečenja naspite kvalitetno belo vino preko šarana i nastavite pa pečete pijanog šarana još oko 20 minuta dok se riba lepo ne zapeče do zlatno žute, hrskave boje. Isecite limun na kolutove i poslužite ga sa gotovim pijanim šaranom.
Desert - Posna torta od čokolade i oraha
Sastojci
Korice:
- 400 ml tople vode
- 13 kašika šećera
- 3 kašike pekmeza (koristila sam od šljive)
- 17 kašika brašna (270 g)
- 3 kašike kakaa (oko 40 g)
- 100 g pečenog mlevenog lešnika
- 2 kašičice sode bikarbone
Krem I:
- 800 ml biljnog mleka ili vode
- 3 pudinga sa ukusom čokolade (120 g)
- 6 kašika šećera
- 125 g margarina
- 100 g pečenog mlevenog lešnika
- 100 g kakao krem table
- 200 g mlevenog keksa (opciono, zavisi od vrste mleka ili vode)
Krem II:
- 125 g margarina
- 120 g šećera u prahu
- 200 g pečenog mlevenog lešnika
- 250 g mlevenog keksa
- 100 g kakao krem table
- 200 ml biljnog mleka
Vode po potrebi za mazivu smesu (meni je trebalo 50 ml)
Još:
- 250 g posnog eurokrema
- 100 g kakao krem table
- 2 kašike ulja
- 165 g šlaga za dekoraciju
A kako se sprema pogledajte ovde:
Posni kolač bez kapi ulja
Potrebno je:
- 400 ml vode
- 10 kašika šećera
- 4 kašike džema od kajsija ili po vašem izboru
- 5 kašika pšeničnog griza
- 8 punih kašika mlevenih oraha
- 10 g vanil šećera
- 14 g praška za pecivo
- korica limuna
- 15 kašika brašna
A kako se sprema pogledajte ovde:
MRSNI JELOVNIK ZA NOVOGODIŠNJU NOĆ
Brzo slano predjelo - punjeni rolat
Potrebno za dve vekne:
- 500 g gotovih kora za pitu
- 7 do 8 jaja (zavisi od veličine)
- 350ml mineralne vode
- 180g ili jedna čaša kiselog mleka
- 180ml jogurta
- 1 prašak za pecivo
- 400 do 500g sira
- 100ml ulja
Kako se sprema pogledajte ovde detalje:
A kako perfektno složiti slano predjelo do suhomesnatih đakonija pogledajte uvom kompletnom uputstvu:
Slaganje predjela: Lisku pršute savijte u valjak i postavite na sredinu tanjira. Oko nje obmotati drugu lisku - presavijajte po dužini - i tako slažite jednu za drugom, dok na kraju ne dobijete prelepi cvet.
Listove zelene salate seći na tri dela, obmotati oko pršute, pa kašikom stavljati rusku ili francusku salatu uz zelenu.
Uz ivice odabrane salate ponovo stavite trakice od zelene salate.
Sada je na redu salama - tanko sečene kolutove savijajte na pola i stavljajte uz poslednji red zelene salate. Kalupom vaditi zvezdice od kačkavalja i stavljati između liski salame.
I to je to - vaše predjelo je spremno!
Glavno jelo - Sremska tava - čuveno vojvođansko jelo
Potrebno je:
- 1 kg svinjskog mesa od buta
- 1 kg jagnjetine
- 10 manjih glavica crnog luka
- 10 zelenih paprika
- 1 glavica belog luka
- kašičica belog bibera
- 2 kašičice mlevene začinske paprike
- 2 kašike svinjske masti
- So
Priprema: Isecite meso na veće kocke, luk na rebarca i papriku na kolutove. Očistite glavicu belog luka i zgnječite svaki čen. Stavite meso i ostale sastojke u posudu, pa začinite biberom, solju i začinskom paprikom.
Dobro sve izmešajte, poklopite i ostavite da odstoji dva sata. Zagrejte mast ili je zamenite uljem ako želite. Vrelom mašću prelijte meso, pa šerpu stavite na tihu vatru i dinstajte meso oko sat vremena dok sasvim ne omekša. Povremeno polivajte bujonom.
Desert - najlepša svečana torta
Sastojci:
za biskvit:
- 150 g sitno iseckanih oraha
- 150 g sitno iseckanih suvih smokvi
- 150 g sitno iseckanog suvog grožđa
- rendana korica od 1 narandže
- 60 g glatkog brašna
- 9 belanjaca
- 150 g šećera
za kremu:
- 9 žumanaca
- 125 g šećera u prahu
- 1 kesica vanil šećera
- 150 g maslaca
za ukrašavanje torte:
- malo otopljene tamne čokolade
- seckani orasi
Kokteli za novogodišnju noć su obavezni, a biti koktel majstor u svom domu je najlakše - jednostavno nemate gde da pogrešite. Najvažnije je da vam je krevet blizu. A mi vam donosimo recepte za 5 koktela koje je najlakše napraviti u svom domu:
SREĆNA VAM NOVA GODINA!!!