NUTRICIONISTA DR PREDRAG NENADIĆ SAVETUJE: "Evo šta da jedete TOKOM POSTA a da se ne ugojite! OVO pravilo imajte u vidu"

Božićni post počinje za četiri dana, a mi smo pitali nutricionistu doktora Predraga Nenadića šta je to što treba da jedemo tokom narednih 40 dana

Fitnes & Nutricija
Autor:
NUTRICIONISTA DR PREDRAG NENADIĆ SAVETUJE: "Evo šta da jedete TOKOM POSTA a da se ne ugojite! OVO pravilo imajte u vidu"
Foto: Printscreen/ youtube/ Jutarnji Program TV HAPPY

Doktor Predrag Nenadić još jednom je jednostavno objasnio šta je to zdrava posna hrana i predložio šta bismo mogli jesti tokom Božićnog posta.

Svi započinjemo post sa idejom da ćemo se zdravo hraniti, ali se s vremenom opet okrenemo proizvodima iz pekare jer ne stižemo da spremimo adekvatan obrok.

*Kako treba da izgleda naš jelovnik tokom posta?

Dr Nenadić: Tačno je da post nije jednostavan i lak i zbog toga on zahteva da upotrebite snagu volje uz čiju pomoć ćete uspeti da se izborite sa svim izazovima koje post pred vas postavlja.

Osnovni cilj posta jeste čišćenje tela i duše od telesnih i duševnih strasti i zbog toga je on važno sredstvo za duhovni i telesni život i zdravlje čoveka, što ne podrazumeva samo odricanje od mrsne hrane. Telesni post, odnosno korišćenje isključivo posne hrane ne znači da ste u postu ako niste pritom učinili svoj duhovni život bogatijim, ako niste od zlobnog čoveka postali dobronamerni, ako od žestokog niste postali blagi, od osionog postali sluga Božiji.

predrag nenadić
foto: Printscreen/youtube/Jutarnji program Happy Tv

Korist od posta ne treba ograničavati samo na odricanje od mrsnih jela, jer je istinski post udaljavanje od zlih dela. Post nije kakva moda, Gospod nas uči da postimo tajno bez licemerja, za razliku od onih (fariseja) koji svojim javnim postom žele da steknu prestiž u društvu. Kada sebe uvedete u post morate dobro paziti šta jedete, jer kada počnete da se hranite posnom hranom to ne znači da ćete se pravilno i zdravo hraniti.

Većina namirnica koje se masovno koriste za vreme posta mogu da načine više štete nego korsti (margarini, biljni posni sirevi, preterana upotreba pekarskih proizvoda). Mnogi se nadaju da će za vreme posta oslabiti, a ispadne kao po pravilu da su se ugojili.

Veoma često posna hrana je štetnija od mrsne zato što sadrži isključivo rafinisane namirnice poput belog brašna, šećera (veštački sirupi), trans masti (emulgovna biljna ulja), ili pak eazni biljni namazi. Sve te namirnice spadaju u grupu rizičnih po organizam čoveka ako se koriste kontunuiranou, dužem vremenskom periodu. Umerenost i odricanje od hrane je bitan faktor da uspostavite balas između telesnih prohteva i duhovnog pročišćenja i zbog toga nije moguće davati precizan univerzalni jelonik jer potrebe ljudi nisu iste.

posno jelo, posno, obrok, čorba, posna čorba, posna hrana
foto: Profimedia

Bez obzira na post, bilo da je na vodi ili ulju, vi morate organizmu obezbediti sve esencujalne nuterijente kako bi on pravilno funkcionisao i kako u tom novom režimun ishrane došlo do neželjenih posledica. To znači da u dnevnom obroku moraju biti zastupljene nanirnice iz svih grupa, u hrani mora biti belenčevina, masti, ugljenih hidrata, vitamina, mineral, oligo elemenata.

Ko želi iskreno da posti treba da se drži preporuka Crkve i da poštuje kalendar posta. Taj „post sa nogu“, korišćenje pekarskoh proizvoda i brze hrane često biva sa kontra efektom. U postu je moguće ograničiti svoje potrebe za hranom da dva glavna dnevna obeda, obavezni doručak i kasni ručak, bez večere, što će vam omogućiti da kroz proces autofagije pomognete organizmu da se resetuje, da sprovede prirodnu detoksikaciju i obnovu, a to znači da mu omogućite da funkcioniše u skladu sa prirodnim tokom samozaštite i ozdravljenja. Da bi to postigli morate koristiti namirnice prirodnog i organskog porekla, takođe ih morate pravino termički tretirati kako ne bi degradirali njihovu nutritivnu vrednost.

*Kako da postimo ako patimo od anemije?

Dr Nenadić: Cilj posta nije da podstiče bolest, već ozdravljenje, što podrazumeva duhovnu i telesnu stabilizaciju organizma. Zbog toga svi oni sa specifičnim oboljenjija koja zahtevaju poseban režim ishrane ne treba da se podvrgavaju postu, posebno ne strogom, što u ostalom i sama Crkva preporučuje.

Anemija je specifično stanje organizma koje zahteva specifičnu ishranu koja u postu ne može da u potpunosti obezbedi adekvatne nutrijente koji će omogućiti njeno izlečenje. To što na papiru piše da su namirnice biljnog porekla u stanju da u potpunosti zamene namirnice životinjskog porekla, u praksi i nije baš tako, zato svi oni sa izraženom anemijom treba da se drže proverene ishrane, a da pritom svojim duhovnim postom obezbede svoje sveukupno pročišćenje.

* Koja je to posna hrana ili namirnica koja je zdrava, a može da se koristi da brzo utoli glad?

Dr Nenadić: Sva prirodna hrana, posebno organska, je zdrava i može i treba da se koristi u ishrani, pa samim tim i u postu. Treba se kloniti industrijskih proizvoda, poseno onih sa napomenom da su posni, jer u njima ima svih onih namirnica koji vam neće doneti dobro.

Poznato je da se glad nabrže utoli sa kabastom i masnom hranom, a nje imate u izobilju među namirnicama koje smete da koristite u postu. E sada, da li je sve to baš zdravo ne možete uvek stavljati na kantar. Bitno je da korišćenje takvih namirnica ne pređe u naviku i da se izbegne kontinuitrt njihovog korišćenja. Domaći hleb od integralnih žitarica natopljen hladno ceđenim maslinovim uljem može da bude ukusan zalogaj i dobar obed, zdrava i hrana koja će vas veoma brzo zasititi i zaštititi od gladi.

posno jelo, posno, obrok, čorba, posna čorba, posna hrana
foto: Profimedia

*Koja su to tradicionalna jela koja su poželjna da se jedu tokom posta?

Dr Nenadić: Sva ona jela spremljena sa namirnicama biljnog, prirodnog, organskog porekla, a koja svojim organoleptičkim i nutritivnim specifičnostima zadovoljavaju određene kulinarske kriterijume.

Ja lično preferiram i preporučujem tradiconalna posna jela jer ona u principu zadovoljavaju sve one postulate zdrave i nutritivno vredne hrane. Razne pite, slane i slatke, od integralnog testa nadevene povećem, pečurkama, orašastim voćem. Moja omiljena pita je sa prazilukom i pečurkama, zatim jela poput posne sarme, suve paprike nadevene krompirom, orasima i suvim šljivama. Pasulj u svim oblicima termičke obrade, posne musake sa povrćem, posni gulaš sa lisičarkama, zatim pirinač, jela pd kiselog kupusa, ajvar, kao i razne salate koje zavise od mašte i snalažljivosti domaćice. Takođe u postu je neizbežna riba (morska i rečna), u danima kada je dozvoljena. Sardina sa crvenim crnim lukom uz dodatak varene pšenice je jako hranjivo i zasicujuće jelo koje pritom bogato važnim nutrijentima i zaštitnim materijama.

U vreme posta je bitnije da više hranimo svoju dušu molitvama i rečju Božijom nego li svoje telo hranom i telesnim uživanjima. Gospod nas uči, a naše je da verujemo, da se zli duhovi izgone jedino molitvom i postom, te da se ukupno preobraženje doseže istinskom verom u Boga.

(Autor: Vanja Milenković)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs