"POST DELUJE PREVENTIVNO NA MALIGNE BOLESTI, A SODU BIKARBONU U OVOM SLUČAJU NIKAKO NE PIJTE": Savet dr DRAGANA IVANOVA

Kako alkalizovati telo i zašto je dobro postiti s vremena na vreme obrazlaže internista dr Dragan Ivanov

Saveti stručnjaka
Autor:
"POST DELUJE PREVENTIVNO NA MALIGNE BOLESTI, A SODU BIKARBONU U OVOM SLUČAJU NIKAKO NE PIJTE": Savet dr DRAGANA IVANOVA
Dr Dragan Ivanov, Foto: Printscreen/youtube/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

"Post je značajan za naše zdravlje. Osoba koja posti treba ujutru da unosi u telo voće, integralne žitarice i bademe. 15 do 20 badema žene, a muškarci od 20 do 30 badema i to je doručak.

Ručak treba da sadrži salatu, mahunarke, krompir, soja, leblebija, pečurke, pasulj, kupus, kelj, karfiol i td. Od tog treba napraviti ručak, tj čorbicu. Obrok treba prvo početi salatom, a onda pojesti čorbicu.

Večera - najbolje ništa, a ko već morate da većerate onda nešto lakše," kaže internista dr Dragan Ivanov gostujući na RTS ordinaciji, te naveo koliko je značajno da osoba posti:

"Antioksidanti i drugi brojni imunostimulatori su isključivo biljnog porekla. S druge strane životinjski proteini koče naš imunitet i oduzimaju nam energiju za varanje. Sanje imuniteta može biti samo bolje posle posta.

Post deluje preventivno na kardiovaskularne bolesti, na malingne bolesti, na dijabetes - na sve savremene bolesti, to je naučno dokazano."

Dr Ivanov
foto: Printscreen/youtube/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Da li će osoba koja posti biti manje nervozna?

"Da, svakako će se osećati srećnije, čistije, stvoriće se povoljni uslovi za duhovnu sferu. Dokazano je da duhovnost pozitivno utiče na zdravlje. Jedno istraživanje je pokazalo da na dugovečnost najviše utiče ljudska dobrota. Darodavci žive duže od onih koji čekaju napoklone, a to je stvar duhovnosti."

Da li soda bikarbona telu vraća baznost?

"Soda bikarbona nije pravi izbor za alkalizaciju tela. Zašto? Kada popijemo sodu bikarbonu, ona će ući u želudac i tu će se istrošiti. Ona će nestati već u želucu. A s druge strane ona nadima organizam. Da bi se hrana svarila sadržaj u želucu treba da bude kiseo. Ako u želudac uđe soda bikarbona, sadržaj neće biti kiseo - to varenje neće biti dovoljno, posebno neće se svariti belančevine, s druge strane mikroorganizmi koji ulaze sa hranom neće biti ubijeni od strane hlorovodonične kiseline. Tako da to nije pravo rešenje.

Ako hoćemo nekim napitkom da alkalizujemo svoj organizam, onda treba da pijemo sok od limuna i zasladimo ga sa medom. Limun i med imaju pozitivan i bazan efekat za naš organizam."

Namirnice koje mogu povećati alkalnost organizma:

  • Limun
  • koštunjavo voće
  • zeleno lisnato povrće
  • med
  • voda, čajevi, limunada
  • proso, kinoa, amarant
  • kefir, jogurt, kiselo mleko
  • avokado, kokos, masline, semenke
  • hladno ceđena ulja

Alkalna dijeta je utemeljena na svežem voću i svežem povrću. Prema doktoru Ivanovu badem je najalkalnija namirnica i treba da ga jedu oni ljudi koji imaju problema sa žgaravicom. Kada pojedu 5 badema, kiselina će nestati, tvrdi internista Ivanov.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs