U Srbiju stiže oko 130.000 turista: Spremni za proslavu Nove godine!

Najviše turista u Beogradu očekuje se iz regiona – Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Bugarske

Vesti
Foto: Shutterstock

Na doček Nove godine u Srbiju stiže oko 130.000 stranih turista, od kojih će više od polovine najluđu noć proslaviti u Beogradu, a ostali u Novom Sadu, Nišu, na Zlatiboru, Kopaoniku, u Vrnjačkoj Banji…

 

Najviše turista u Beogradu očekuje se iz regiona – Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Bugarske. Ranijih godina su se gosti iz regiona nalazili na prvh deset mesta, ali se ove godine slika promenila pa su na trećem mestu Kinezi, iza kojih slede Turci pa Nemci i Rumuni.

 

S toga se mogu očekivati i gosti iz ovih zemalja na dočeku Nove godine u Beogradu, kaže portparol Turističke organizacije Srbije Olga Baletić. Prema njenim rečima, procene su da će, osim gostiju iz regiona, u Novi Sad doći najviše Turaka i Bugara.

 

Više od 4.000 turista, od kojih su najmanje trećina posetioci iz susedne Bugarske, dočekaće Novu godinu u Nišu uz čuveni niški roštilj, čari gastronomske kuhinje juga Srbije i meraklijsku atmosferu u kafanama i restoranima.

 

Prema informacijama hotelijera, invazija bugarskih turista počinje 30. decembra i trajaće do 1. januara 2019. godine, a većina hotela je već rasprodala sve sobe agencijama iz ove zemlje, dok se u hostelima traži krevet više.

 

Direktor Turističke organizacije Niša Uroš Parlić kaže da su, nakon Bugara koji postaju tradicionalni novogodišnji gosti u Nišu, najbrojnici Grci, ali i Slovaci, Nemci…

 

"Niš ima na raspolaganju preko 4.000 kreveta u hostelima i hostelima, a od tog broja više od trećine zauzeli su bugarski turisti. Već nekoliko godina imamo promocije i u Bugarskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Slovačkoj i to sada daje neke rezultate, a dosta smo se posvetili i digitalnoj kampanji koju radimo preko interneta."

 

Osim prepoznatljive atmosfere, strance ka Nišu privlači bogato istorijsko nasleđe. Mnogi dolaze da vide Ćele-kulu, Medijanu, Logor na Crvenom krstu, Arheološku salu. TON radi i 31. decembra, kao i 1. i 2. januara, a tako je napravljeno i radno vreme muzeja koji će raditi i 1. i 2. januara zbog turista, kaže Parlić.

 

Deo turista iz Bugarske osetiće i atmosferu na Trgu kralja Milana, gde za doček nastupaju Željko Vasić i “Leksington bend”.

 

Istraživanje TON pokazuje da strani turisti, među kojima su i Bugari, zadovoljni odlaze iz Srbije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...