Splitska torta, tradicionalni dalmatinski recept: Pravi dragulj na svečanoj trpezi, poslastica kakvoj nema ravne

Isprobajte nove ukuse za svečane torte kojima niko ne može odoleti

Recepti
10:03h
Splitska torta, tradicionalni dalmatinski recept: Pravi dragulj na svečanoj trpezi, poslastica kakvoj nema ravne
Foto: Printscreen/youtube

Sastojci:

za biskvit:

  • 150 g sitno iseckanih oraha
  • 150 g sitno iseckanih suvih smokvi
  • 150 g sitno iseckanog suvog grožđa
  • rendana korica od 1 narandže
  • 60 g glatkog brašna
  • 9 belanjaca
  • 150 g šećera

za kremu:

  • 9 žumanaca
  • 125 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanil šećera
  • 150 g maslaca

za ukrašavanje torte:

  • malo otopljene tamne čokolade
  • seckani orasi

Priprema: Iseckajte orahe, suve smokve, suvo grožđe i rendanu koricu od narandže i sve izmešajte sa malo brašna. Umutite posebno belance sa šećerom pa dodajte ovo seckano suvo voće. Izlijte u pleh na papir za pečenje pa pecite oko 30 minuta na 180 stepeni Celzijusa.

Kada se ohladi biskvit, isecite ga na 3 jednake trake i ostavite da se dobro ohladi.

Skuvajte fil tako što ćete penasto umutiti žumanca, vanil šećer i šećer u prahu pa kuvati na pari par minuta. Zatim u prohlađen fil dodati margarin pa sve umutiti. Filovati kore, pa ih preliti sa otopljenom čokoladom i orasima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs