Najstariji recept za tortu od lešnika i čokolade: Pravi se za Svetog Jovana, a ukus je neverovatan

Savršena slavska poslastica koja se pravi lako, a ujedno je i najstariji recept za tortu

Recepti
Najstariji recept za tortu od lešnika i čokolade: Pravi se za Svetog Jovana, a ukus je neverovatan
Najstariji recept za tortu od lešnika i čokolade, Foto: Printscreen/youtube

Sastojci:

Za jednu koru je potrebno (spremaju se tri)

  • 3 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika hladne vode
  • 1 kašika ulja
  • 4 kašika pečenih i blanširanih lešnika
  • pola kesice praška za pecivo

Fil:

  • 6 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 200gr čokolade za kuvanje
  • 250gr putera ili margarina
  • 100gr šećera u prahu

Preliv za kore:

  • 200ml vode
  • 9 kašika šećera

Priprema: Umutiti jaja sa šećerom, pa dodati malo hladne vode i ulja, umutiti. Dodati brašno i prašak za pecivo pa umutiti. Dodati na kraju lešnike i peći u rerni.

Fil pravite tako što umutite jaja i šećer na pari, pa dodate čokoaldu dok se sve ne rastopi i ukuva. Sklonite sa ringle pa u to umutite puter sa šećerom u glatku smesu.

Svaku koru zalijete sa vodom i šećerom i potom filujete.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs