Brzi čokoladni kolač sa jabukama: Jednostavni sastojci, mekan i topi se pod rukom

Kolač je jednostavan za pripremu, a ukus čaroban

Recepti
17:56h Autor:
Brzi čokoladni kolač sa jabukama: Jednostavni sastojci, mekan i topi se pod rukom
Foto: Shutterstock / Instagram, Shutterstock

Ovaj sočni i bogati čokoladni kolač sa jabukama savršen je spoj voćne svežine i čokoladne raskoši. Kombinacija jednostavnih sastojaka i brzih koraka čini ga idealnim izborom za svaku priliku. Bilo da želite da obradujete porodicu ili počastite goste, ovaj kolač će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Sastojci

Za koru:

  • 5 jaja
  • 180 g šećera
  • 2 dl ulja
  • 360 g brašna
  • 30 g kakaoa
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • Malo ruma

Za fil:

  • 3 veće jabuke
  • 150 g šećera
  • 1 dl vode
  • 3 kašike ruma
  • 200 g margarina
  • 100 g čokolade

Za glazuru od čokolade:

  • 100 g čokolade
  • 50 g margarina
  • 2 kašike ulja
kolač sa jabukama
foto: Shutterstock / Instagram, Shutterstock

Priprema

Kora:

U posudi za mešanje sjediniti jaja, šećer i vanilin šećer, pa dobro umutiti mikserom.

Zatim dodati ulje, kakao, malo ruma, mešavinu brašna i praška za pecivo, pa promešati.

Tepsiju veličine 20x30 cm nauljiti i posuti brašnom, pa sipati u nju pripremljenu smesu.

Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.

Ohlađenu koru poprečno preseći napola, pa jednu polovinu izmrviti.

Fil:

Jabuke oljuštiti i iseći na kockice. Zatim ih sjediniti sa vodom, rumom i šećerom, pa kuvati dok ne omekšaju.

Omekšale jabuke zajedno sa tečnošću u kojoj su se kuvale izmiksati.

Dok su još tople, dodati u njih otopljenu čokoladu i margarin. Na kraju dodati izmrvljenu polovinu kore i sve lepo promešati.

Finalni postupak:

Koru premazati pripremljenim filom i ostaviti u frižideru da se stegne.

Zatim preliti glazurom od čokolade: otopiti na pari čokoladu, margarin i ulje, pa preliti preko kolača.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs