Salata od šargarepe, pečene paprike i belog luka

a39bdd9f849446fca5b195c02beb4780.jpg
Foto: STIL / Privatna Arhiva

Sastojci:

  • 30 paprika (crvene pečene)
  • 3 kg šargarepe
  • 2 glavice belog luka
  • 2 kašike seckanog peršunovog lista
  • kafena šolja sirćeta
  • po ukusu soli
  • 2 dl ulja

Priprema: Naliti ulje u širu šerpu, da prekrije dno, pa prodinstati šargarepu isečenu na kolutove. Dodati beli luk i paprike isečene na tračice. Dodati sirće i so po ukusu, pa prodinstati sve zajedno na tihoj vatri oko 10 minuta.

Cvekla sa belim lukom

6d8199f25edc43dbbf1a635b48298b77.jpg
Foto: STIL / Privatna Arhiva

Sastojci:

  • 5 kg cvekle
  • beli luk
  • sirće
  • ulje
  • so
  • sveži peršun

Priprema: Skuvati cveklu, oguliti je i iseći na kolutove. Dodati beli luk i ostale začine po ukusu pa promešati.

Kisele pečurke

sfs.jpg
Foto: Profimedia

Sastojci:

  • 1 kg pečuraka
  • 1 dl sirćeta
  • 2 dl vode
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica šećera
  • biber u zrnu
  • beli luk (po ukusu)
  • peršun

Priprema:

Pečurke dobro operite i ostavite ih sa strane da se ocede. U šerpu sipajte vodu, sirće, so, biber i šećer, beli luk pa kuvajte do ključanja. Na kraju dodati peršun.

U ključalu tečnost dodajte pečurke i blanširajte ih od tri do pet minuta.

Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije

07:33
Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije Izvor: adriamedia.tv

Donosimo vam 3 najbolje posne salate koje se spremaju za manje od 15 minuta.