Salata od šargarepe, pečene paprike i belog luka

Sastojci:
- 30 paprika (crvene pečene)
- 3 kg šargarepe
- 2 glavice belog luka
- 2 kašike seckanog peršunovog lista
- kafena šolja sirćeta
- po ukusu soli
- 2 dl ulja
Priprema: Naliti ulje u širu šerpu, da prekrije dno, pa prodinstati šargarepu isečenu na kolutove. Dodati beli luk i paprike isečene na tračice. Dodati sirće i so po ukusu, pa prodinstati sve zajedno na tihoj vatri oko 10 minuta.
Cvekla sa belim lukom

Sastojci:
- 5 kg cvekle
- beli luk
- sirće
- ulje
- so
- sveži peršun
Priprema: Skuvati cveklu, oguliti je i iseći na kolutove. Dodati beli luk i ostale začine po ukusu pa promešati.
Kisele pečurke

Sastojci:
- 1 kg pečuraka
- 1 dl sirćeta
- 2 dl vode
- 1 kašika soli
- 1 kašičica šećera
- biber u zrnu
- beli luk (po ukusu)
- peršun
Priprema:
Pečurke dobro operite i ostavite ih sa strane da se ocede. U šerpu sipajte vodu, sirće, so, biber i šećer, beli luk pa kuvajte do ključanja. Na kraju dodati peršun.
U ključalu tečnost dodajte pečurke i blanširajte ih od tri do pet minuta.
Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije