Novogodišnji medeni kolačići: Recept za "Gingerbread" keks i kako da ga ukrasite

Preukusni novogodišnji kolačići

Recepti
21:07h Autor:
Novogodišnji medeni kolačići: Recept za "Gingerbread" keks i kako da ga ukrasite
Foto: Profimedia

Ulepšajte sebi i ukućanim predstojeće praznike uz ove divne novogodišnje keksiće. Predivan miris različitih začina širiće se kućom.

Sastojci:

  • 120 g svinjeske masti
  • 160 g meda
  • 350 g glatkog brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 5 g praška za pecivo
  • 1 jaje začini: cimet, karanfilić, đumbir, muškatni oraščić, anis, burbon vanilin šećer,

Za ukrašavanje:

  • 1 belance
  • oko 200 g šećera u prahu
  • par kapi limuna
  • boje po želji
Medenjaci
foto: Profimedia

Priprema:

U šerpu sipajte mast, dodajte med, pa istopite uz mešanje. Ne sme da proključa. Prosejte brašno, dodajte prah šećer i prašak za pecivo. Zatim dodajte začine za medenjake i umućeno jaje. Na kraju dodajte otopljenu mast i med, pa dodbro promešajte. Umesite testo i obložite ga providnom folijom. Stavite u frižider na nekih 2-3 sata ili preko noći. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo i onda vadite keksiće kalupima po vašoj želji. Pecite na 180°C nekih 8 minuta, na plehu obloženom pek papirom.

Za ukrašavanje: Umutite belance samo da se zapeni, pa postepeno dodajte šećer u prahu. Ne smete previše umutiti. Dodajte par kapi limuna. Ako želite u boji, sipajte par kapi boje u već odvoje smese i promešajte. Kako se smesa ne bi sušila odmah je sipajte u vrećice za ukrašavanje ili kese za zamrzivač kojima ćete odseći vrh. Ili ih pokrijte folijom. Ukrasite po želji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs