Ulepšajte sebi i ukućanim predstojeće praznike uz ove divne novogodišnje keksiće. Predivan miris različitih začina širiće se kućom.
Sastojci:
- 120 g svinjeske masti
- 160 g meda
- 350 g glatkog brašna
- 100 g šećera u prahu
- 5 g praška za pecivo
- 1 jaje začini: cimet, karanfilić, đumbir, muškatni oraščić, anis, burbon vanilin šećer,
Za ukrašavanje:
- 1 belance
- oko 200 g šećera u prahu
- par kapi limuna
- boje po želji
Priprema:
U šerpu sipajte mast, dodajte med, pa istopite uz mešanje. Ne sme da proključa. Prosejte brašno, dodajte prah šećer i prašak za pecivo. Zatim dodajte začine za medenjake i umućeno jaje. Na kraju dodajte otopljenu mast i med, pa dodbro promešajte. Umesite testo i obložite ga providnom folijom. Stavite u frižider na nekih 2-3 sata ili preko noći. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo i onda vadite keksiće kalupima po vašoj želji. Pecite na 180°C nekih 8 minuta, na plehu obloženom pek papirom.
Za ukrašavanje: Umutite belance samo da se zapeni, pa postepeno dodajte šećer u prahu. Ne smete previše umutiti. Dodajte par kapi limuna. Ako želite u boji, sipajte par kapi boje u već odvoje smese i promešajte. Kako se smesa ne bi sušila odmah je sipajte u vrećice za ukrašavanje ili kese za zamrzivač kojima ćete odseći vrh. Ili ih pokrijte folijom. Ukrasite po želji.