Ako već ne možete ili ne umete da budete umereni u alkoholu kada su praznici u pitanju, možda bi trebalo da probate ovih nekoliko trikova iz riznice naših starih.
Prvo i osnovno pravilo svakako je da ne mešate pića. Mada ne postoje istraživanja koja će da potvrde da se na ovaj način sprečava opijanje, postoji razlog zašto miks različitih vrsta alkohola nije preporučljiv.
Jednostavno je, kada pijete žestoka pića poput rakije i tekile, uobičajeno je da se ona "gase" sa vodom, pa ukoliko odlučite da umesto nje, recimo, pijete pivo, vrlo je izvesno da ćete se brže napiti uz veću količinu alkohola.
Jedan od najstarijih trikova je onaj sa uljem. Pošto je masnoća "lakša" od vode i drugih tečnosti, nekada su ljudi praktikovali da pre nego što uzmu alkohol - popiju kašičicu ulja. Navodno, i ne potvrđeno, ulje ostaje da pliva na površini želuca i sprečava da se stvaraju alkoholna isparenja koja su odgovorna za opijanje.
Drugi trik, novijeg datuma je da se pre svake čašice alkohola pojede - kašičica svežeg kvasca. Navodno, kvasac bi u kontaktu sa alkohologm trebalo da ga "razbije"na osnovne molekule, vodonik, kiseonik i ugljenik, što, opet navodno, sprečava ona isparenja od kojih se napijamo.
Možda je rešenje i dobro, ali svakako nije praktično, jer zahteva da imate kod sebe svež kvasac. Zato se osnivač Bostonske pivare, Džim Koč dosetio - suvog kvasca. Navodno, kako prenosi "Gde izaći" ako progutate suvi kvasac pre nego što se upustite u konzumaciju alkohola, on će smanjiti njegov efekat na vas. Koč tvrdi da je potrebno uzeti kašičicu suvog kvasca za svako piće koje nameravate da popijete, a da će imati najbolji ukus ako ga umešate u jogurt.
Ipak, Koč upozorava da kvasac neće u potpunosti eliminisati učinak alkohola, ali da će ga znatno smanjiti. Zato je najbolje držati se zlatnog pravila - piti polako i umereno. U principu preporuka za žene je - jedno, a za muškarce - dva pića, jer sve preko toga može biti - previše.
Još neki od saveta pored umerenosti podrazumevaju da presecate pića sa dosta vode, da jedete tokom konzumiranja alkohola, povremeno izađete da se prošetate i udahnete svež vazduh, da ne eksperimentišete sa nepoznatim pićima i koktelima i nikako da se ne takmičite - ko će više da popije.
Stil/Ona.rs