recept

SALČIĆI ILI SALAŠNJACI: Starinska poslastica na koju niko nije ravnodušan

Recept za starinsku poslaticu, čuvene salčiće. Njihov miris će vas vratiti u detinjstvo.

Recepti
Autor:
SALČIĆI ILI SALAŠNJACI: Starinska poslastica na koju niko nije ravnodušan
Foto: Shutterstock

Omiljena poslastica starijih generacija. Gotovo da ne postoji osoba koja nije jedva čekala da im baka umesti čuvene salašnjake ili salčiće. Malo ko zna da ih pripremi na pravi način, a ovaj recept garantuje uspeh.

Sastojci:

600 g brašna

3 žumanceta

rendana kora jednog celog limuna

prstohvat soli

3-4 dcl kisele vode

Za premaz:

400 g sala (očišćeno, samleveno ili izmiksano u blenderu)

Plus:

pekmez od kajsija

šećer u prahu

vanilin šećer

Priprema:

U dublju vanglu prosejati brašno, dodati žumanca, koru od limuna, 1 kašiku sala, so i postepeno dodavati vodu. Umesti srednje mekano testo, raklagijati tanko i premazati sa 1/3 sala, preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara na sobnoj temperaturi (poželjno je da prostorija bude hladnija) nekih pola sata.

Postupak ponoviti još dva puta, četvrti put rasklagijati testo na debljinu 1cm, opkrojiti nožem sa svih strana da bi se lepo razlistalo, iseći na kvadrate i na svaki staviti kašičicu džema.

Preklopiti dva kraja testa prema sredini i malo pritisnuti da se ne bi otvorili prilkom pečenja ili lagano preklopiti na pola. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 15-20 minuta. Gotove salašnjake malo prohladiti, obilno posuti prah šećerom i vanilin šećerom i uživati lisnatim, hrskavim zalogajima.

Uživajte!

(Stil/Moje slatko carstvo)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs