Domaćice iz Severne Makedonije na svoj način prave testo za najmekše uštipke koji se kod njih zovu "makedonski mekici".
Prednost ovog recepta je u tome što zahvaljujući dodavanju male količine alkohola testo neće upiti ulje u kom se prži i ostaje sveže i meko danima. Takođe, ako ne nameravate da ispržite celu količinu pripremljenog testa, možete ga čuvati u frižideru nekoliko dana.
Sastojci:
- kockica svežeg kvasca
- 125 ml mleka (ako želite posne samo izostavite mleko a dodajte više vode)
- 125 ml vode
- 500 g brašna
- 50 ml ulja + ulje za prženje
- čašica rakije
- ravna kafena kašičica soli
- ravna kafena kašičica šećera
Priprema:
Zagrejte mleko i vodu da budu mlaki, pa skinite posudu sa ringle, dodajte šećer, izmrvljen kvasac i kašiku brašna, sve dobro razmutite i ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.
Potom u veću posudu sipajte prosejano brašno, dodajte aktivirani kvasac, ulje, so i čašicu rakije, pa zamesite testo koje bi trebalo da bude mekše nego za kiflice. Ostavite pola sata da naraste, pa ga još jednom premesite, razvucite oklagijom i odvajajte komadiće veličine mandarine.
U šerpu sipajte ulje, zagrejte ga i spuštajte mekike da se prže. S vremena na vreme ih okrenite, kako bi se ravnomerno ispekle.
Makedonski mekici odlično se slažu uz pavlaku, sir, ajvar, ali i uz džem, med ili čokoladni krem.