MAKEDONSKI MEKICI: Mekani uštipci po starom receptu su doručak za poželeti, samo izaberite slani ili slatki namaz

Makedonski uštipci ili mekici su doručak za sve generacije. Izaberite ajvar, sir, pavlaku ili džem i jedite ih na svoj način

Recepti
Autor:
MAKEDONSKI MEKICI: Mekani uštipci po starom receptu su doručak za poželeti, samo izaberite slani ili slatki namaz
Foto: Shutterstock

Domaćice iz Severne Makedonije na svoj način prave testo za najmekše uštipke koji se kod njih zovu "makedonski mekici".

Prednost ovog recepta je u tome što zahvaljujući dodavanju male količine alkohola testo neće upiti ulje u kom se prži i ostaje sveže i meko danima. Takođe, ako ne nameravate da ispržite celu količinu pripremljenog testa, možete ga čuvati u frižideru nekoliko dana.

Sastojci:

  • kockica svežeg kvasca
  • 125 ml mleka (ako želite posne samo izostavite mleko a dodajte više vode)
  • 125 ml vode
  • 500 g brašna
  • 50 ml ulja + ulje za prženje
  • čašica rakije
  • ravna kafena kašičica soli
  • ravna kafena kašičica šećera
    uštipci
    foto: Shutterstock

Priprema:

Zagrejte mleko i vodu da budu mlaki, pa skinite posudu sa ringle, dodajte šećer, izmrvljen kvasac i kašiku brašna, sve dobro razmutite i ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.

Potom u veću posudu sipajte prosejano brašno, dodajte aktivirani kvasac, ulje, so i čašicu rakije, pa zamesite testo koje bi trebalo da bude mekše nego za kiflice. Ostavite pola sata da naraste, pa ga još jednom premesite, razvucite oklagijom i odvajajte komadiće veličine mandarine.

U šerpu sipajte ulje, zagrejte ga i spuštajte mekike da se prže. S vremena na vreme ih okrenite, kako bi se ravnomerno ispekle.

Makedonski mekici odlično se slažu uz pavlaku, sir, ajvar, ali i uz džem, med ili čokoladni krem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs