probajte

RUČAK ZA DANAS: Kaneloni s povrćem i sirom su lagana letnja poslastica koju Italijani obožavaju

U nastavku pročitajte recept za jednostavno i lagano letnje jelo – kanelone punjene povrćem i sirom, zapečene u bešamel sosu.

Recepti
16:15h Autor:
RUČAK ZA DANAS: Kaneloni s povrćem i sirom su lagana letnja poslastica koju Italijani obožavaju
Foto: Shutterstock

Inspiraciju za ukusne i jednostavne recepte uvek možemo potražiti u italijanskoj kuhinji, koju će mnogi staviti na sam vrh svetske kuhinje.

Jedna od najsjajnijih zvezda italijanske kuhinje sigurno su ukusni i prekrasni kaneloni koje možemo pripremiti brzo i jednostavno.

Kaneloni su cilindrična testenina koja se poslužuje punjena i zapečena s sosu na bazi mleka ili paradajza. U originalu dolaze u dve verzije – punjeni mlevenim mesom ili sirom i spanaćem, a odlični su za recikliranje ostataka hrane iz frižidera.

Nastali su u Toskani, bliski su rođaci lazanja, a veruje se da su ih pripremale siromašne porodice za vreme praznika, kako bi osnovni sastojci izgledali nešto svečanije.

U nastavku pročitajte recept za jednostavno i lagano letnje jelo – kanelone punjene povrćem i sirom, zapečene u bešamel sosu.

Sastojci za kanelone s povrćem:

  • 10 listova lazanja
  • 1 veći luk
  • 1 češanj belog luka
  • 1 veća tikvica
  • 300 g pečuraka po izboru
  • 150 g rikota ili nekog drugog sličnog sira
  • 2 kašičice putera
  • 50 ml belog vina
  • So, biber, peršun, bosiljak

Za bešamel:

  • 2 kašike putera
  • 2 kašike brašna
  • 500 ml mleka
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kesica parmezana
  • Muškatni oraščić, so, biber, beli luk u prahu

Priprema kanelona s povrćem i sirom:

Na puteru propržite luk i beli luk pa dodajte tikvice i pečurke. Začinite i dinstajte 10 minuta. Dodajte belo vino pa dinstajte još 10 minuta kako bi alkohol ispario. Prohladite punjenje pa rikota sir umešajte u povrće.

Lazanje skuvajte u slanoj vodi. Na svaki list stavite kašiku punjenja pa zarolajte.

Pripremite bešamel sos. Na puteru propržite brašno do zlatne boje. Sklonite posudu s vatre pa dodajte mleko neprestano mešajući kako se ne bi stvorile grudvice. Vratite sos na laganu vatru. Dodajte pavlaku za kuvanje, začine i parmezan. Mešajte sve dok se sos ne bude zgusnuo.

Vatrostalnu posudu premažite puterom pa složite kanelone jedan do drugog, u jednom redu.

Prelijte bešamel sosom. Po želi na vrh dodajte još parmezana. Rernu zagrejte na 200 stepeni pa pecite oko 30 minuta.

Poslužite uz sezonsku salatu i omiljeno belo vino.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs