Divni posni kolačići

HILANDARSKE GURABIJE: Skromni slatkiš perfektnog ukusa! Što duže stoje, sve su lepše i mekše! (RECEPT)

Monasi na hilandaru hrane se jednostavno, a njihov jelovnik i dalje čine autentična srpska jela koja datiraju iz srednjeg veka

Recepti
Autor:
HILANDARSKE GURABIJE: Skromni slatkiš perfektnog ukusa! Što duže stoje, sve su lepše i mekše! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Hilandarska monaška trpeza je sastavljena od autentičnih srpskih srednjovekovnih jela. Ishrana monaha u manastiru je skromna i prilagođena je potrebama čoveka.

Ovi kolačići se pripremaju za posebne prilike, u vreme praznika, a recept je veoma jednostavan:

Sastojci: 300 g margarina, 150 g šećera, 250 g meda, 1 kg brašna.

Priprema: Umutite 300 grama margarina penasto, pa dodajte 150 grama šećera, 250 g dobrog meda, sve dobro umešajte i na kraju dodajte brašno (malo manje od kilograma). Mesite dok ne dobijete glatko testo.

Kad bude gotovo na dasci ga razvaljajte u štangle, pa ih secite na pođednake komadiće.

Od svakog komadića, među dlanovima, napravite lopticu koju treba pritiskom palca spljoštiti. Pecite na umerenoj temperaturi.

Gurabije su za jelo dobre tek kad odstoje nekoliko dana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs