Sastojci za testo:
- 200 ml toplog mleka
- 1 kašika šećera
- 10 gr suvog kvasca
- 1 jaje
- 1 belance ( žumance ide za premazivanje )
- 125 gr maslaca
Nadev:
- 200 gr mlevenog maka
- 200 ml mleka
- 3 kašike griza
- 5 kašika šećera
Priprema:
- Prvo napravimo nadev, tako što ćete mleku dodati šećer, staviti na vatru i kada provri zakuvati griz pa mešati dok se malo ne zgusne.
- Dodati u vrelo mak i sve dobro sjediniti.
- Ostaviti da se hladi.
- U toplo mleko staviti kvasac i šećer i promešati.
- Ostaviti dok pripremite ostale sastojke.
- Istresti u posudu brašno, otopljen maslac i jaje i belance.
- Dodati zatim nadošao kvasac i varjačom mešati, a posle umesiti testo.
- Podeliti testo na dva dela pa razviti na dužinu od 30 cm.
- Manju tepsiju stavite na sto ispred testa, pa ćete tako lako odrediti mu dužinu.
- Premazati sa pola mere maka i uviti.
- Isto ponoviti i sa drugim delom testa.
- Pleh obavezno podmazati.
- Premazati štrudle umućenim žumancetom, malo izbockati viljuškom ili nožem, pa uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
- Staviti štrudle da se peku pa smanjiti na 180 i peći oko 40 minuta, ili oko 40 minuta zavisno od vaše rerne i toga da li volite pečenije više ili manje.
- Pečene študle sa makom pokriti krpom da se malo prohlade pa onda šećeriti i služiti.