„Najbolji sendvič na svetu“, kako Portugalci tepaju Francesinhi, potiče iz Porta.
Često dolazi na sto s krompirićima i prženim jajem na vrhu. Postoje i varijacije s pečurkama, piletinom i raznim povrćem. Francesinha se ne jede s nogu, nego predstavlja ozbiljan obrok od kojeg ćete dugo biti siti. Navodno je kao inspiracija za pripremu poslužio čuveni francuski sendvič croque-monsieur, u kojem su uživali mnogi portugalski migranti.
Sastojci za Francesinhu:
- 2 kriške hleba
- 1 tanki juneći odrezak
- 1 sveža kobasica
- 1 sušena svinjska kobasica
- 2 kriške šunke
- 5 kriški sira
- 1 jaje
Umak:
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 1 kašičica svinjske masti
- 1 mali luk
- 2 češnja belog luka
- 1 lovorov list
- 250 g pelata
- 400 ml goveđeg bujona
- 1 dl vina
- 500 ml svetlog piva
- 1 ljuta papričica
- 2 kašičice sosa Vorčester
- so, crni biber
Priprema:
1. Zagrejte svinjsku mast, maslinovo ulje, iseckani beli luk i lovorov list. Nakon dva minuta dodajte luk i pržite oko 8 minuta.
2. Dodajte konzerviran paradajz i goveđi bujon. Kada provri, pustite da se krčka oko 10 minuta. Dodajte preostale sastojke u sos pa kuvajte još 10 minuta. Izvadite lovorov list pa umutite štapnim mikserom u glatku smesu i ostavite sos neka se krčka 30 minuta. Ako je potrebno, dodajte malo skrobnog brašna razmućenog u vodi pa posolite i pobiberite.
3. U međuvremenu ispržite kobasice, a na masnoći koju puste ispržite odrezak. Na kraju lagano popržite kriške šunke.
4. Nežno ispecite kriške hleba.
5. Na tanjir stavite jednu krišku hleba, zatim krišku sira, šunku, odrezak, kobasice i poslednju krišku hleba.
6. Ispržite jaje, stavite ga na vrh sendviča i prekrijte ga kriškama sira, tako da se žumance i dalje vidi. Vrući sos kašikom stavljajte na vrh sendviča da se sir rastopi.
Prijatno!