sjajni!

DECI DAJU SLATKIŠE VIKENDOM, HLADNOĆA IH NE TERA U KUĆE: Navike zbog kojih su Skandinavci zdravi i uvek u top formi!

Nakon dugačkih šetnji po hladnoći najviše se želite da se što pre zagrejete. Skandinavci obožavaju saune, koriste ih baš često, a ako vas neko pozove u saunu, znak je to da prema vama gaji poštovanje...

Zanimljivosti
14:46h Autor:
DECI DAJU SLATKIŠE VIKENDOM, HLADNOĆA IH NE TERA U KUĆE: Navike zbog kojih su Skandinavci zdravi i uvek u top formi!
Instagram / matildadjerf, Foto: Instagram / matildadjerf

Poslednjih godina dosta se priča o skandinavskom načinu života, pa možemo reći kako je i koncept hygge itekako prisutan i kod nas. Takođe, ovi narodi itekako drže do zdravog života, životni vek je dugačak i kvalitet života izuzetno dobar, a neke zasluge imaju i sledeće činjenice...

Skijanje pre teretane

Iako većina Norvežana živi u gradovima, uživanje u prirodi i dalje je visoko na listi prioriteta kod velikog broja građana. Veruju kako je vreme provedeno u prirodi izuzetno bitno, za što čak imaju i posebnu reč– friluftsliv. Ali bitno je reći kako fizička aktivnost za njih ne znači samo sagorevanje kalorija, već traženje užitka u tome što rade. Zato, na primer, dobar deo Norvežana umesto teretane bira skijanje, klizanje, šetnju u šumi, plivanje u jezeru i slično.

Puter draži od ulja

Skandinavci znatno više veruju puteru nego ulju, pa tako mali komad putera dodaju u raznorazne vrste hrane – supu, meso, povrće... Ovim načinom hrana postaje nutritivnija, a ujedno Skandinavci smatraju i kako se značajnim unosom mlečnih masti dobro bore protiv gojaznosti.

„Ne postoji loše vreme, samo neprikladna odeća“

Norvežani se bukvalno drže te izreke, zato se nemojte iznenaditi ako vidite u Norveškoj ljude koji usred zime, po kiši i snegu, rekreativno voze bicikl. Niske temperature ubrzavaju rad metabolizma, popravljaju kvalitetu sna i reguliši apetit.

Slatkiši za decu – samo subotom

U švedskim vrtićima prilikom pripreme obroka ne koristi se nimalo šećera. Uz to, deca uopšte ne jedu slatkiše pre navršene druge ili treće godine života. Ali čak i kad odrastu, slatkiše obično smeju da jedu samo subotom ili praznicima.

Sauna

Nakon dugačkih šetnji po hladnoći najviše želite da se što pre zagrejete. Skandinavci obožavaju saune, koriste ih baš često, a ako vas neko pozove u saunu, to je znak da prema vama gaji poštovanje. Takođe, saune rado posećuju i muškarci i žene, pa možda i u tome leži tajna zdravlja, ali i – dobrog tena.

Ishrana

Većina Skandinavaca preferira da jede kod kuće, a zbog uravnotežene ishranei aktivnog načina života, kako smo već spomenuli, dobro izgledaju i zdravi su. Crveno meso jako je retko na meniju, ali se itekako jede mnogo ribe, posebno one plave.

Vreme za kafu itekako je važno

Šveđani koriste reč fika, koja se može prevesti kao „vreme za kafu ili kolač“, ali u stvarnosti znači mnogo više od toga. To je vreme kad se ne bavite svojim poslom i uživate u vremenu s prijateljima. Fika nije samo pauza za kafu, već način za usporavanje i promišljanje o stvarima. I dok u drugim zemljama mnogi uzimaju kafu za poneti ili je piju s nogu, u Švedskoj se ta pauza ne dovodi u pitanje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs