Da li ste ikada čuli ili probali Maafe? Reč je o zapadnoafričkom začinjenom gulašu s junetinom, batatom, šargarepama i kikirikijem. Priprema se u jednom loncu, a janukusniji je kada se posluži s belim pirinčom. Maafe je neverovatno popularan u zapadnoj Africi, a najviše u Senegalu. Svako domaćinstvo ima svoj recept i trik za pripremu najukusnije verzije. Za razliku od većine drugih junaćih gulaša, meso se prvo kuva, a tek onda prepeče. Svilenu teksturu mu, pak, daje puter od kikirikija. Lako se priprema i kod kuće. Evo što vam je sve potrebno:

Sastojci:

  • 1 kg junetine
  • 1 l mesnog bujona
  • 300 g batata
  • 300 g šargarepe
  • 125 ml putera od kikirikija
  • 2 paradajza
  • 1 luk
  • 3-4 češnja belog luka
  • 2-3 kašičice peršina
  • 1 čili papričica
  • 1 kaščica dimljene paprike u prahu
  • so i biber po želji
  • biljno ulje za dinstanje

Za razliku od većine drugih junaćih gulaša, meso se prvo kuva, a tek onda prepeče. Svilenkastu teksturu mu, pak, daje puter od kikirikija.