Da li ste ikada čuli ili probali Maafe? Reč je o zapadnoafričkom začinjenom gulašu s junetinom, batatom, šargarepama i kikirikijem. Priprema se u jednom loncu, a janukusniji je kada se posluži s belim pirinčom. Maafe je neverovatno popularan u zapadnoj Africi, a najviše u Senegalu. Svako domaćinstvo ima svoj recept i trik za pripremu najukusnije verzije. Za razliku od većine drugih junaćih gulaša, meso se prvo kuva, a tek onda prepeče. Svilenu teksturu mu, pak, daje puter od kikirikija. Lako se priprema i kod kuće. Evo što vam je sve potrebno:
Sastojci:
- 1 kg junetine
- 1 l mesnog bujona
- 300 g batata
- 300 g šargarepe
- 125 ml putera od kikirikija
- 2 paradajza
- 1 luk
- 3-4 češnja belog luka
- 2-3 kašičice peršina
- 1 čili papričica
- 1 kaščica dimljene paprike u prahu
- so i biber po želji
- biljno ulje za dinstanje
Za razliku od većine drugih junaćih gulaša, meso se prvo kuva, a tek onda prepeče. Svilenkastu teksturu mu, pak, daje puter od kikirikija.
Budi deo Stil zajednice.