Ropa vieja kubansko je tradicionalno jelo koje na španskom znači 'stara odeća', a ime je dobilo zbog svog izgleda. Junetina koja se krčka u sosu dok ne omekša dovoljno da se može razdvojiti na rezance, slast duguje mirisnim začinima, ali i maslinama. Tradicionalno se poslužuje s pirinčem ili pasuljom.

Sastojci za kubanski gulaš:

  • 1,2 kg junetine
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 glavice luka
  • 2 paprike
  • 2 kašičice soli
  • 8 češnjeva belog luka
  • 2 dl suvog belog vina
  • 4 kašičice slatke mlevene paprike
  • 1 kašika origana
  • 2 žličice mljevenog kumina
  • 1 kašičica sveže mlevenog crnog bibera
  • 1/2 kašičica kajenskog bibera
  • 800 ml pelata
  • 2 lovorova lista
  • ¾ šoljice maslina bez koštica
  • 2 kašićice belog sirćeta

Kubanski "odrpanac" skromnog imena nacionalni je specijalitet i ponos kuvara. Iako treba potrošiti nešto vremena čekajući da meso dovoljno omekša da se lako razdvaja na rezance, strpljivost se nagrađuje savršenim ukusom...