Ropa vieja kubansko je tradicionalno jelo koje na španskom znači 'stara odeća', a ime je dobilo zbog svog izgleda. Junetina koja se krčka u sosu dok ne omekša dovoljno da se može razdvojiti na rezance, slast duguje mirisnim začinima, ali i maslinama. Tradicionalno se poslužuje s pirinčem ili pasuljom.
Sastojci za kubanski gulaš:
- 1,2 kg junetine
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 glavice luka
- 2 paprike
- 2 kašičice soli
- 8 češnjeva belog luka
- 2 dl suvog belog vina
- 4 kašičice slatke mlevene paprike
- 1 kašika origana
- 2 žličice mljevenog kumina
- 1 kašičica sveže mlevenog crnog bibera
- 1/2 kašičica kajenskog bibera
- 800 ml pelata
- 2 lovorova lista
- ¾ šoljice maslina bez koštica
- 2 kašićice belog sirćeta
Kubanski "odrpanac" skromnog imena nacionalni je specijalitet i ponos kuvara. Iako treba potrošiti nešto vremena čekajući da meso dovoljno omekša da se lako razdvaja na rezance, strpljivost se nagrađuje savršenim ukusom...
Budi deo Stil zajednice.