Potredni sastojci:

  • 0,5 kg kukuruznog brašna
  • 0,5 kg pšeničnog brašna
  • 2 kesice suvog kvasaca
  • 4 struka praziluka (samo beli delovi)
  • 8 strukova mladog luka ili vlašca
  • pregršt peršuna
  • pregršt mirođije
  • 2 dl maslinovog ulja
  • so po ukusu

Posna varijanta:

U jednoj činjenici iseckajte mirođiju, mladi luk (ili vlašac) i praziluk i posolite. Neka odstoji tako pomešano, da se među njima menja aroma. U drugoj činiji pomešajte sve vrste brašna. Izmenjeno brašno zamutiti sa vodom, dodajući istovremeni kvasac. Dodajte u testo sastoje iz drugih činija. Mesite dok se sve dobro ne umesi. Testo treba da bude retko, jer kukuruzno brašno zahteva više tečnosti. Uzmite pleh i podmažite ga uljem. Pospite i malo kukuruznog brašna, da bi se sprečilo lepljenje. Izručite testo u pleh i raširite ga ravnomerno. Njegova debljina ne bi trebalo da prelazi 1 centimetar. Zagrejte na kratko, na 50 ° S, da testo naraste, a zatim pecite na 200 stepeni.

Mrsna varijanta:

Pored sastojaka iz poslednje varijante, dodajte oko 300 g feta sira koji su prethodno grubo izgnječili. Dodajte i umućena jaja sa maslacem. Pošto ste dodali jaju, tada nije potreban kvasac, kao ni kukuruzno brašno.

(Stil.kurir.rs)

Ovaj recept pripada SvetogorSkom kuvaru, koji je izdat kako bi približio Hiladar svima onima koji nisu u mogućnosti da ga posete, a pre svega, prema rečima Jeromonaha Onufrija - "našim majkama i sestrama".