Potrebno:
-1 šolja sitno rendane tikvice (ne ljuštite, ne cedite, birajte mlade tikvice) -1/2 šolje kefira (može i kiselo mleko ili jogurt) -1 jaje -1/4 šolje ulja koje inače koristite -1/4 šolje kukuruznog brašna (belo projino ili krupno žuto ono kao griz, a može i palenta) -1/2 šolje integralnog brašna (speltinog, pšenično, ječmeno, ražano ili ovseno) -1/3 kesice praška za pecivo -malo soli, biber i beli luk u granulama ( začini su po želji, može, a i ne mora)
Priprema:
Pripremu testa započinjete rendanjem tikvice sitnije (sitnije od onoga za pitu od jabuka), izmerite otpilike potrebnu količinu, dodate kefir i jaje. Umutite tako sve viljuškom, dodate ulje, a onda i ostale sastojke. Sad već možete da uključite aparat za vafl, a može i onaj za galete, klasičan. Kada se ugreje premažete malo nauljenom četkicom i onda sipate masu. Peku se minut bez otvaranja i budu savršene, a vama opet zavisi od vašeg aparata, grejača, jačine i slično. Od ove količine se dobija otprilike 6 komada. Super su za poneti, umesto hleba i kao dodatak obroku.