ova putovanja su nešto specijalno

4 EVROPSKE RUTE: Ovo su putovanja na koja morate da odete makar jednom i to KOLIMA!

Ako ste u potrazi za potpunim zenom i velikim količinama morskih specijaliteta, ovo je putovanje koje ne smete propustiti. Za ljubitelje kampera zapadna Norveška je najpopularnija destinacija...

Destinacije
Autor:
4 EVROPSKE RUTE: Ovo su putovanja na koja morate da odete makar jednom i to KOLIMA!
Foto: Shutterstock

Putovanja nas čine srećnim, a nema lepšeg osećaja nego sesti u auto i krenuti u istraživanje... Ako je verovati portalu Euronews, na ova putovanja se valja otisnuti barem jednom u životu!

Irska: od istoka do zapada

Irska
foto: Thinkstock

Preporučena ruta: Kerry - Galway - Dublin

Trajanje vožnje: 6 sati

Irska je još uvek podcenjena s obzirom na lepote kojima obiluje. Počnete li svoju rutu u Kerryju, možete započeti i s proučavanjem irske istorije. Kamena ostrva i napuštene crkvice u okolini svakako su vredni istraživanja.

Tri sata vožnje deli vas od Galwaya, a odličan je putokaz reka Shannon, čiju obalu celo vreme pratite. Galway je upravo proglašen „najprijateljskijim“ euvropskim gradom, tako da se isplati u njemu provesti barem jednu noć.

Nakon još jedne trosatne vožnje naći ćete se u Dablinu koji će zadovoljiti i one gladne umetnosti kao i one gladne provoda i zabave. Od kulture do hrane, ovde će svako naći ponešto za sebe.

Italija: Obala Amalfija

Amalfi, Italija
foto: Shutterstock

Preporučena ruta: Ravello - Sorrento - Positano

Trajanje vožnje: 3 sata

Amalfijsku obalu ne treba posebno hvaliti, nadaleko je poznata po svojoj ekstremnoj lepoti pa nije ni čudo da privlači i umetnike, zaljubljenike u hranu i Holivudske zvezde. Kako biste izvukli maksimum iz tog krajolika potreban vam je automobil, i to neki koji dobro podnosi vožnju uzbrdo.

Započnite izlet u Ravellu, malenom pitoresknom selu poznatom po veselim bojama i keramici. Nakon kratke vožnje po brdima put se ponovo spušta na obalu i dolazi do „dragulja obale“, Sorenta. Iz njega se pruža predivan pogled na Napuljski zaliev (koji tehnički nije deo obale Amalfija).

Poslednja tačka je Positano, gradić poznat po romantici i preukusnoj hrani.

Norveška: vožnja uz fjordove

Žena, Zima, Norveška, Priroda
foto: Shutterstock

Preporučena ruta: Bergen - Flam - Loen

Trajanje vožnje: 6 sati

Ako ste u potrazi za potpunim zenom i velikim količinama morskih specijaliteta, ovo je putovanje koje ne smete propustiti. Za ljubitelje kampera zapadna Norveška je najpopularnija destinacija.

Za početak putovanja grad Bergen odlična je tačka, s lukom Bryggen koja se nalazi među planinama. Nemojte propustiti pojesti neki riblji specijalitet po kojem je grad poznat.

Kamo god krenuli iz Bergena, nećete pogešiti, ali kao sledeću stanicu preporučujemo Flam, u kojem morate zastati kako biste razgledali brojne vodopade. Za one koji ih žele videti još više izbliza organizovane su ture brodom.

Za kraj ostaje Loen i njegov lift koji je najviši u Evropi! S visine od 900 m pogled je stvarno neverovatan.

Portugal: od jednog sunčanog grada do drugog

Lisabon
foto: Shutterstock

Preporučena ruta: Lisabon - Porto

Trajanje vožnje: 3 sata

Lisabon je poznat po spoju ultramoderne kulture i stare elegancije. Bilo da želite da posetite neki od 25 besplatnih muzeja, uživate u brojnim kafićima i restoranima ili jednostavno upijati poglede, svako će u njemu naći nešto za sebe.

Vožnja na sever prema Portu traje samo tri sata, ali teško da ćete je uspeti odraditi bez stajanja. Jednostavno je šteta propustiti bajkoviti grad Sintru i palatu Pena.

Čak i ako u Porto stignete autom, obvezno posetite željzničku stanicu Sao Bento, koja je proglašena najlepšom na svetu. 5 minuta hoda od nje nalazi se Ribeira, kvart poznat po sjajnin ribljim restoranima i tapas barovima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs