18 km od Leskovca

SAVRŠEN IZLET NA JUGU SRBIJE: Đokini virovi su istinsko čudo prirode! (FOTO)

Za ovaj kanjon nestvarne lepote mahon znaju samo lokalci, iako se nalazi na samo 18 kilometara od Leskovca

Destinacije
Autor:
SAVRŠEN IZLET NA JUGU SRBIJE: Đokini virovi su istinsko čudo prirode! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Planinska reka Vučjanka pravi kanjon, a na dužini od 2 km ima pad od 300 metara, pa je korito puno virova, vodopada i slapova.

Provlačeći se kroz tesnace i brzake, pravi bukove koji se u ovom kraju zovu Đokini virovi. Prizor vodopada sve posetioce ostavlja bez daha, a slike sa Instagrama ne mogu ni da približe lepotu koju ćete videti uživo, piše Žena.

Vučjanka je dugačka 18 km, a izvire na planini Kukavici na oko 1. 100 metara nadmorske visine. U svom srednjem toku, Vučjanka prelazi u kanjon dubine do 300 m. Na poslednjoj četvrtini kanjona nalazi se hidrocentrala, druga najstarija na Balkanu i od nje do Leskovca i dan danas vodi očuvani dalekovod.

Pored vodopada i kanjona, ako se odlučite na izlet ovde, moći ćete da obiđete i srednjevekovnu tvrđavu sa ostacima bedema i kule iz prve polovine 15. veka koja nosi ime Skobaljić grad i nalazi se na 579 metara nadmorske visine, iznad kanjona Vučjanke.

Skobaljić grad podignut je na strmoj i nepristupačnoj litici, a okružen je pašnjacima i zelenilom.

Najpopularniji deo kanjona svakako su takozvani Đokini virovi, usekla kanjonska dolina.

Kanjon je dug dva kilometara, a snaga vode je stvorila mnogobrojna kamena udubljenja, takozvane lonce i kazane sa slapovima, vodopadima i virovima. Ovi lonci su poređani stepenasto od najvećeg do najmanjeg i pored prirodnog fenomena predstavljaju i najatraktivniju turističku lokaciju jablaničkog okruga.

Ta udubljenja stvorila su par veoma popularnih mesta za kupače – Kadice koje se odlikuju izuzetno toplom vodom, potom vir Jaz i najpopularniji – Devkazan kojim se i završava taj deo kanjona.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs