obavezno pročitajte

OSTAVITE NAJTEŽI ZADATAK ZA KRAJ: 3 trika koja će vam pomoći da završite sve obaveze kada nemate motivaciju!

Da li možda osećate da u poslednje vreme niste dovoljno motivisani? Ako je odgovor potvrdan, ne očajavajte.

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Profimedia

Niste svakako jedini koji ne pronalaze volju za rad u ovim neizvesnim vremenima, zbog čega psiholozi rade danonoćno da pronađu rešenje ovog problema.

 

Evo šta su njihove preporuke:

 

Ocenite da li je problem u stvarnom nedostatku motivacije ili nečem drugom

Iza osećaja nemotivisanosti može da se krije više stvari. Ovaj osećaj može da znači da ste jednostavno pretrpani poslom, a ne da vam fali volja za rad kao takav. Možda se previše upoređujete s drugima, umesto da budete posvećeni ispunjavanju svojih ciljeva? Treći razlog percepirane nemotivisanosti može da bude umor, što znači da je pravo vreme da odete na odmor i bar nekoliko dana ne mislite na obaveze.

 

Ostavite najteži zadatak za kraj

 

„Ako treba da progutaš žabe, progutaj prvo onu najveću“, govorio je pokojni premijer i mnogi drugi pre njega. To, međutim, nije uvek najbolja preporuka, posebno ako vas težina zadatka s kojim se suočavate odvraća od započinjanja rada. Ponekad je bolje prvo završiti najlakše obaveze, radi dizanja samopouzdanja, pa se tek onda uhvatiti u koštac sa težim problemima.

Isplanirajte vreme za pauzu

 

Pre nego što počnete da radite bilo šta, izaberite aktivnost kojom ćete se opustiti na pauzi. To može biti razgovaranje sa dragom osobom, kratka šetnja, pregled novina ili nešto drugo. Na ovaj način ćete sebe osloboditi stresa donošenja još jedne odluke nakon napornih nekoliko sati rada, zbog čega ćete se na pauzi stvarno odmoriti i omogućiti sebi da budete adekvatno motivisani za dalje poduhvate.

 

Pranađite način da uvek budete puni energije

 

Neki ljudi vole da odu na trčanje ili plivanje pre nego što odu na posao, jer im to omogućava da odmah budu spremni za rad kada zakorače u kancelariju. Drugi ne počinju ništa bez jutarnje kafe, a postoje i oni koji izbegavaju da jedu određene namirnice za doručak da bi imali više energije u toku dana. Svako ima svoj individualni metod za „punjenje baterija“, zbog čega vam preporučujemo da isprobate različite stvari i izaberete onu koja vam najviše odgovara.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...